tisdag 3 januari 2023

"The beautiful ones" av Silvia Moreno - Garcia

Jag hann! Med några få timmar kvar av 2022 lyckades jag läsa ut årets sista bok, "The beautiful ones" av Silvia Moreno - Garcia. Ja, jag trallar på en viss Suede-låt.

Bildkälla Goodreads

Antonina, som helst vill bli kallas Nina, har förmågan att kunna flytta föremål med tankekraft. Ibland händer det bara saker omkring henne som hon inte kan rå för, något som gett henne ett rykte om att vara en häxa. Nu ska hon spendera säsongen i storstaden Loisail med sin kusin och hans hustru, den vackra Valérie.
På en bal träffar Nina Hector, som försörjer sig genom att visa upp sina färdigheter med telekinesi. Hon blir genast fascinerad av honom och ber honom lära henne att behärska och utveckla sin talang. Snart märker hon att hon förälskar sig i Hector.
Hector har spenderat de senaste tio åren med att bygga upp sin förmögenhet, för att kunna återvända till Loisail i triumf och i förhoppning om att återfå sin förlorade kärlek. Hon som bröt deras förlovning och gifte sig med en annan. 

De andra böcker jag läst av samma författare har haft någon sorts magi som genomsyrat hela boken. Det var alltså vad jag förväntade mig även här. Och visst finns det vissa drag av magisk realism, med den allmänt accepterade telekinesin - även om den ses som billiga teatertrick bland det fina folket. Men mest av allt är det här faktiskt en kärleksroman. Med förvecklingar. 
Boken berättas ur tre synvinklar - Hectors, Ninas och Valéries. Det skulle ha kunnat vara en kärlekstriangel här, men det är det inte. Det är mer än så, och förvecklingar, intriger och manipulationer på varenda sida. Det går nästan åt fanders flera gånger, innan slutet kommer.
Jag gillade det mesta med den här boken. Karaktärerna och miljöerna känns välutvecklade och genomtänkta. Jag hade dock svårt att sätta in boken i ett historiskt kontext, men med tanke på att den utspelar sig i en fantasivärld kanske det är meningen att tidsepoken ska vara lite diffus. Någon gång 1890 - 1910 är annars min gissning.

Mitt betyg på "The beautiful ones" blev 4/5.