tisdag 9 mars 2021

Plajaderna om "Det här kommer göra ont" av Adam Kay

Vi längtar en hel massa efter att kunna ses igen på riktigt, vi i bokcirkeln Plejaderna. Fram till dess är det digitala möten som gäller och så var det även i söndags. Jag passar såklart på att duka upp gofika ändå, men som vanligt är det då rakt inte.
I söndags avhandlade vi boken "Det här kommer göra ont" av Adam Kay, en bok som fick oss att definiera vilka böcker vi ska läsa i Plejaderna lite bättre.

Bildkälla Goodreads

Efter 6 år i läkaryrket står inte Adam ut längre. Han bestämmer sig för att hänga upp stetoskopet för gott och finna ett annat livskall. Han blir komiker och skribent. När en politiker börjar göra hätska utspel mot läkare blir Adam sur och bestämmer sig för att låta sin röst om sitt förra yrke bli hörd. Han letar fram sina dagböcker från den tid då han var praktiserande läkare och skriver en bok. En stundtals väldigt rolig bok, men med en allvarlig bottenklang.

Det med den här boken som fick oss att bättre definiera vilka böcker vi läser är det faktum att det här är en memoarbok. Sådana är såklart ofta mycket läsvärda, men från början har vi sagt att vi ska läsa böcker som är: skönlitterära, finns på pocket på svenska och/eller inte kostar mer än 100 kronor i inköp, inte är alltför långa och inte är den inledande boken i en serie (om inte serien består av fristående böcker). Med de "reglerna" borde vi alltså inte ha läst den här boken, men vi lät det bero den här gången. Sedan är så mycket av det som händer i "det här kommer göra ont" av sådan karaktär att det känns som att det är fiktion - men det är det alltså inte.
Boken är lättläst och gick snabbt och lätt att läsa för oss alla. Sedan kanske vi inte alltid förstod syftet med boken förrän en bit in i den, men när det blev tydligare blev boken bättre. 
Händelserna i boken kommer från Storbritannien, ett land med en ganska unik sjukvård globalt sett. Patienten får den vård den behöver oavsett kostnad, utan att betala annat än möjligen en liten patientavgift. En patient på akutavdelningen ska ha blivit bedömd inom fyra timmar. Det här ställer stora krav på personalen, som ofta arbetar långa pass, och gärna förväntas ställa upp på extra pass. Eller få ett pass tilldelat sig en dag mitt i en inbokad utlandssemester... 
Om läkarens stundtals omöjliga arbetsbörda handlar den här boken, men även om patientmöten. Roliga möten dominerar boken, och det här är en bok att skratta högt åt. En av oss lyssnade på boken på sin pendelresa och tyckte att det var lite åt det pinsamma hållet att få en skrattattack på en av sina resor. Så kan det gå. Men det är inte bara roligt, även om det mest tragiska även det går att berätta i en humoristisk ton - fram tills det inte är roligt längre. Fram tills Adam inte orkar längre och slutar. 
För det här är en bok där skrattet fastnar i halsen, mer än en gång, skulle det visa sig.
Boken innehåller ganska många fotnötter som alla utom de som lyssnade på boken hade vissa problem med. Den som läste e-bok fick alla samlade i slutet av varje kapitel, och då dessa endast markerats som stjärnor var det svårt att veta vart de hörde. Vi som läste fysisk bok upplevde att de var väldigt små. Stjärnan som markerade dem var så små att de mest såg ut som prickar, eller en ojämnhet i pappret boken är tryckt på, och texten på fotnoten var i minsta laget även den. Sedan tillförde de här fotnötterna mycket. För oss som inte haft mycket kontakt med vården var det guld värd att få medicinska termer och diagnoser förklarade, samt att det ofta förekom små roliga anekdoter även i fotnötterna. Jag skulle inte vilja vara utan dem, men kanske ett annat utförande på dem.

Betygen blev ganska samstämda den här gången. Lägst betyg var 3 och högsta 4,2. Medelbetyget landade på 3,6/5. Mitt betyg blev 4/5.