torsdag 11 mars 2021

"The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender" av Leslye Walton

Att arkiveras i mappen "Booktube made me read it" hittar vi boken "The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender". En ovanlig liten bok som konstaterar att kärlek får oss att göra underliga saker.

Bildkälla Goodreads

Olycklig i kärlek är något av familjen Rouxs arv. Ava försöker hitta ledtrådar till sitt eget (kärleks)liv i sin mammas och sin mormors kärlekshistorier, eller brist därpå. En av hennes största undringar rör de vingar hon föddes med. 

En del saga, en del släktkrönika, en del mystiska händelser, en del spöken som försöker kommunicera - rör ihop och du får den här boken. Vissa klassar den som magisk realism, men då Avas vingar i högsta grad ifrågasätts, och alla andra underliga saker som händer i grannskapet mest sopas under mattan eller inte riktigt ses för vad de är, så tycker jag nog mer att det liknar en saga. En ganska tragisk saga, som borde ha försetts med varningstext för våld och våldtäkt. Många klassar även in den som Unga vuxna, men jag vet inte om jag riktigt håller med där heller. Till viss del ja, med sin något excentriska handling, men jag tycker det känns som att det är alldeles för mycket sex och våld för att passa den riktigt unga läsaren.

Jag tyckte inte heller värst bra om boken. Jag hittade ingen karaktär jag riktigt tyckte om. Jag gillade heller inte riktigt greppet med första person-perspektiv, eftersom boken handlar om så många olika personer där författaren går på djupet in i deras känsloliv. Det blir liksom lite svårköpt då. Jag tyckte också att berättelsen var lite rörig, i flera fall glömde jag bort vilka de olika karaktärerna var. Språket var vackert och vissa delar av boken var bra, men inte så att jag tyckte den förtjänade mer än 2/5 i betyg.