lördag 6 mars 2021

"The Starless sea" av Erin Morgenstern

Erin Morgenstern debuterade med boken "The Night circus" och det här är hennes andra bok som kom ut 2019. Jag har varit väldigt sugen på att läsa den ända sedan dess, och nu har så äntligen skett.


Bildkälla Goodreads

Zachary Ezra Rawlings lånar en underlig bok på ett bibliotek. Han blir chockad när han finner sig själv i boken. 
I ett försök att förstå varför han är med i boken beger han sig till en maskeradbal. Där träffar han två personer som för alltid ska ändra hans liv, fast det vet han inte än.
Han blir lockad att besöka ett hemligt sällskap för att försöka komma över en annan bok, och när han hastigt måste fly därifrån finner han svaret på  sina frågor när han går igenom en målad dörr och hamnar i en värld av berättelser som verkar pågå för evigt.

Jag gillade den här mer än "Night circus". "Starless sea" är väldigt mångbottnad och innehåller element av saga, mytologi och ren fantasi. Världarna som skapas känns väldigt speciella, men det finns ändå något i dem som känns bekant. 
Det finns många berättare och många berättelser och dessa möter vi kapitelvis. Zachary är dock vår centralgestalt och det är kring honom berättelsen blommar ut. Jag känner att jag inte är färdig med boken än, fastän att jag har läst ut den. För den är inte helt lätt att få grepp om, med sina många trådar att väva ihop, där vissa trådar gått av utan jag märkt den förrän långt senare. Och jag gillar det. Jag gillar att jag inte sitter och slöläser utan att jag verkligen behöver hänga med i texten. En bok som gjord för att läsas ganska långsamt och sedan läsas om. Många gånger.
Språket är fantasieggande och bildrikt och jag kom på mig själv med att vilja se det här översatt till en tv-serie. Jag vill se de här miljöerna, se hur vissa saker ser ut genom någon annans ögon än bara mina. För jag har en tydlig bild, men den skiljer sig säkert från vem som helst annan. Erin Morgenstern skriver i sitt efterord att hon alltid tänker på dofter när hon skriver, och det märks. Boken får en annan sorts liv på grund av de doftnoter som finns med genom hela berättelsen. Jag gillar!

Mitt betyg på "The Starless sea" blev 5/5. Årets första fullpoängare!

PS. Jag hittade en så underbar rad i den här boken att jag var "tvungen"  att ändra i min header och ge den rum där. 
We are all stardust and stories.