onsdag 3 mars 2021

Croissanter

Finns det något godare än varma croissanter till frukost? Gärna med en klick smör och någon god marmelad till, eller en riktigt skarp ost. 
Sedan är det ju inte alla av oss som har lyxen att bo nära ett bageri så att det går att köpa hem färska och varma croissanter till helgens (eller vardagens) frukostar. Det finns ju frysta att köpa och grädda själv, såklart, eller så nöjer en sig med en dagsgammal som mikras lite i ugnen. Men det är ju inte riktigt samma sak. Så jag bakade mina egna.

Egentligen är det inte jättesvårt att baka egna croissanter (eller wienerbröd som använder samma metod) men det tar lite tid i anspråk. Arbetsmomenten går dock ganska fort, och medan en väntar på att degen vilar så finns det säkert annat att göra. Som att läsa en bok till exempel.

Dagens frukost. Knep för varma croissanter en vanlig vardag längst ner i inlägget.

Croissanter

25 g jäst
2½ dl vatten
2 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl
100 g smör

Smula jästen i en bunke. Lös upp den i ljummet vatten (20° C).
Tillsätt salt, socker, ägg och 7-8 dl mjöl, lite i taget, och arbeta degen blank och smidig. I maskin tar det ungefär 3 minuter, räkna med det dubbla om du jobbar degen för hand.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en fyrkant som är ca 1 cm tjock. Mjöla bord och kavel så att ingenting fastnar.
Skär smöret i tunna skivor och lägg på ena halvan av degen (inte ända ut på kanterna), vik över den andra halvan och nyp till i kanterna så att smöret inte kan smita ut.
Kavla degen försiktigt, mjöla noga, till en avlång kaka som viks i tredjedelar. Svep in den i plastfolie och låt den vila i kylen 20 - 30 minuter. Om det går hål på degen kan den lagas med lite mjöl.
Upprepa kavling och vikning minst två gånger, gärna tre. Låt degen vila kallt varje gång den vikts.
Kavla ut degen till 20 x 50 cm. Skär eller sporra ut fyrkanter som är 10 x 10 cm stora, dela dessa på diagonalen så att du får 20 trianglar. 
Kavla ut varje del med några snabba tag och rulla sedan ihop dem från basen till spetsen. Forma dem till böjda gifflar och lägg dem med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper. 
Täck  dem med den tunn bakduk och låt dem jäsa på en varm plats i 20 minuter.
Pensla bröden med uppvispat ägg (och strö över vallmofrön om du vill ha på det).
Grädda i 250° varm ugn, 10-12 minuter. Croissanterna ska få ganska kraftig färg i bottnen.

Godast nygräddade, medan de ännu är varma. Och när du inte orkar fler så frys in resten samma dag de bakats. Blir som nygräddade om tar dem från frysen och värmer dem i 200° i 4 minuter. Jag vet, för det var så jag gjorde i morse.

Pain au chocolat? Jag har aldrig testat det själv, men det borde ju inte vara svårare än att sporra ut fyrkanter av degen, lägga hackad choklad eller chokladknappar på degen och sedan rulla ihop den till en avlång bulle och jäsa och grädda som ovan. Antar jag. Jag är faktiskt inte så förtjust i choklad att jag har testat denna teori själv.