torsdag 4 mars 2021

"Lille prinsen" av Antoine de Saint-Exupéry

Jag har aldrig läst "Den lille prinsen". Jag har haft en vag aning om dess handling, och att den älskats i många decennier av både barn och vuxna, men jag har aldrig läst den. Trots att den finns i vårt hus. 
Häromdagen fick jag dock helt av en slump syn på den där den stod i bokhyllan i källaren och bestämde mig för att nu var det dags. Minsann. Och det var det.

Bildkälla Goodreads

Piloten har kraschlandat med sitt flygplan mitt i Sahara. När han reparerar planet dyker den lille Prinsen upp och han berättar om livet på sin planet, och alla andra planeter - och deras härskare - som han mött på sin reda mot Jorden och den plats han nu befinner sig på. Berättelserna om Blomman, fröerna som försöker ta över planeter, och vulkaner som behöver sotas lämnar aldrig piloten. Här har han försökt skriva ner dem.

Tur att det gick fort att läsa den här berättelsen, för om den tyckte jag inte. Det är också tur att han skriver tidigt i texten att han egentligen inte kan rita, för jag tycker illustrationerna är ganska fula. Hade jag kunnat göra det bättre själv? Troligen inte, men så försöker jag inte heller.
Jag har svårt att förstå hur just den här boken har kunnat bli så hyllad, men det är väl något filosofiskt och fantasifullt i texten som jag inte förstår. Så kan det få vara ibland.

Mitt betyg på "Lille prinsen" blev 2/5.