Eftersom våran är full så får de inte vara med i just Plejaderna, men man kan ju faktiskt ordna en egen. Det gjorde ju jag! Jag har ångrat det cirka inga gånger alls. (Om vi ska vara petnoga är Plejaderna egentligen en läsecirkel eftersom vi alla läser samma bok och sedan träffas och pratar om denna bok, en bokcirkel cirkulerar en bok eller 8 bland sina medlemmar. Jag är inte petnoga.)
Bildkälla HSP Arena |
Men hur gör man då? Vad behöver man tänka på?
Ja - så här gjorde jag:
- För det första är det roligare att ha en bokcirkel om man inte är ensam, man behöver alltså fler medlemmar att diskutera böckerna med. För att få medlemmar behöver man fråga. Jag slängde ut frågan på Facebook om någon var intresserad och fick napp hos två av mina väninnor.
Första gångerna vi träffades var vi alltså tre stycken, men ganska snart plockade mina väninnor in folk de kände och sedan plockade de nya medlemmarna in någon de kände och hux-flux så var vi 8 och där satte vi stopp.
Man kan alltså lätt börja i liten skala och sedan öka på, men det är bra att bestämma ett övre tak av medlemmar så det inte blir för spretigt eller man får vänta för länge mellan sina val. - Vad ska man läsa då? Ja det är lite upp till er. I vår cirkel gäller regeln att boken ska vara skönlitterär och finnas på pocket. Svenska är språket vi använder oss av men det står såklart var och en fritt att läsa boken på vilket språk man vill bara vi alla läser samma handling.
Vill man kan man såklart ha teman i sin cirkel. Nobelpristagare, kvinnliga författare, böcker från en viss världsdel, en specifik genre, en vald författare. Väljer man teman kan det kanske vara skönt att byta dem efter varje runda så man slipper harva deckare till döddagar. - Att bestämma bok överlåter vi på medlemmarna i turordning efter hur man gick med i cirkeln. Den som bestämmer boken är även den som är värdinna för den träff där boken avhandlas. När jag valt bok är det jag som bjuder på fika hemma hos mig alltså. Och när man gått varvet runt börjar man om från början - plättlätt.
- Bestäm en lästid. Vi sätter av ungefär sex veckor per bok. Datumet för den kommande träffen bestäms på den träff vi för stunden har. I söndags bestämde vi alltså datum och tid för vår nästa träff. På sommaren har vi oftast ett lite längre uppehåll eftersom så många är bortresta.
- Facebook använder vi för att hålla kontakten om något särskilt dyker upp. Vi har skapat en egen grupp därinne som bara är till för oss 8 där vi kan låna böcker av varandra, lägga upp evenemang och bara snacka allmänt goja.
- Vad diskuteras då? Vi har ingen dagordning vi betar av direkt. Alla får i tur och ordning berätta om vad vi tyckt om texten med början hos den som valde den. Här brukar det kunna bli livliga diskussioner som kan handla om allt från grammatik till hur man själv hade agerat i samma situation som någon i boken (som alltså gjorde fel).
- Och så ger vi betyg. Skalan är 1 - 5 och man får även ge halva betyg men inte lägre än 1 (man kan alltså inte ge 0,5 till en sjusärdeles usel bok). Betyget ska motiveras och helst med något annat än "jag tyckte den var bra".
- Sedan har man trevligt och pratar om andra saker också. Det är liksom en bonus av det hela att man blir goda vänner. Eller som jag sade en gång (eftersom jag är klok som en bok): "Circle of books = circle of friends". För det är så det känns.
Svårare än så är det alltså inte. Just do it!
Tack för att du skrev ned detta, intressant faktiskt. Inget jag kommer starta nu, men kan absolut tänka mig att starta en inom en snar framtid. :-) Låter som om ni har ett lyckat koncept. :-)
SvaraRaderaLyckat är det och trevligt har vi. Just nu planerar vi ett biobesök också. :)
Radera