söndag 9 december 2012

Bokslakt

Jag ids inte googla fram någon bild på senast avhandlade bok hos Plejaderna. Den finns nämligen inte att hitta i handeln lägre för förlaget har gått i konkurs. Perny ska då alltid krångla när hon väljer bok... Den här köpte hon direkt från författaren som satt på ett lager efter konkursen. Och det var väl lite att kasta pengarna i sjön.

"De döda fruktar födelsen" av Pål Eggert föll inte Plejaderna på läppen. Tvärtom skulle man kanske kunna säga. För egen del så är det här den sämsta bok jag någonsin läst, och hade den inte varit en cirkelbok hade jag aldrig läst förbi kapitel 3. Vi har en brasa i öppna spisen just nu och jag är frestad ska jag erkänna, men bokbål är inte riktigt min grej. Dessutom har jag lovat en tjej i min klass att hon ska få läsa den. Jag har inte lyckats avskräcka alla tydligen.

Vad är det då som är så dåligt med den här förutom allt?
För många bihandlingar, för många bikaraktärer som författaren ändå går in i huvudet på, dåligt skriven, för många hittepåord, förkortningar, felstavningar, hoppar i handlingen mellan olika tider/rum/berättelser.
Det är väldigt tråkigt för de en är bra idé (eller 7000) men ack så dåligt förvaltat. Det känns som att sitta och läsa ett utkast snarare än en färdig roman. Den hade behövt bli omarbetad ett gäng gånger till.

Jag orkar inte ens gå in på handlingen för allvarligt talat så hade jag svårt att hitta en röd tråd. Jag satt mest och var arg på den, eller somnade ifrån den.
Plejaderna var rörande överens om betyget idag. Vår skala är 1-5 och eftersom man inte får ge mindre än 1 så fick den det. Av samtliga deltagare. Medelbetyget blev således 1/5 och det är det sämsta betyget i Plejadernas historia.

Summa summarum - läs något annat.

I övrigt så har jag idag ätit pepparkaka så jag kommer svettas kanel. Pepparkaka, pepparkaksmuffins, pepparkakscheesecake, pepparkakshus. Och så te så klart. Och glögg.