fredag 3 juli 2015

You look disgusting

Nyss hemkommen från några dagar där jag vandrat i min mors fotspår i Dalsland och Västergötland. 
Allergierna formligen exploderade samtidigt som värmen kom och jag har haft det riktigt jobbigt med attacknysningar, andnöd och rinnande ögon. Då känner man sig inte så vacker kan vi väl säga. Och så trillade jag på den här videon igår och blev lite ledsen. Som att det inte rinner ur mina ögon ändå liksom, nu började jag grina också.


För en som mig som fått höra sådana här kommentarer under min uppväxt, minus att jag slapp hudåkomman acne, så känns det här i hjärtat. Jag har tidigare uttryckt glädje över att jag inte växte upp med sociala medier. Den anonymiteten den bjuder på lockar fram många troll och tyvärr finns det de som inte orkar med de elaka kommentarer som vissa anser att de har tillåtelse att vräka ur sig när de gömmer sig bakom ett användarnamn. Jag är själv osäker på om jag hade funnits kvar om sociala medier funnits när jag växte upp, men det där är ett sådant där "om" som det känns bäst att inte fundera på alltför mycket.

Men - det är en sak jag vill påpeka lite extra från just den här videon. Det är de påståenden som kommer om att man inte kan lite på tjejer med make up, att man får "trust issues" av att tjejer sminkar sig, att det är falsk marknadsföring. Vet ni vad - de allra flesta sminkar sig för sin egen skull. För att det är kul, för att man vill känna sig söt, för att man vill dölja sin acne, eller ett ärr eller ett födelsemärke, för att man har ett intresse.
Om du tror att mina röda naglar och mina guldfärgade ögonlock är naturliga så... Alltså, jag är ledsen - men i så fall är det inte mig det är fel på utan din intelligens.
Dessutom kan mitt sminkade ansikte aldrig vara falsk marknadsföring för jag är ingen handelsvara. Jag marknadsför inte mig själv för ditt nöjes skull, för att du ska peta och bedöma och ha rätt att kommentera mig, mitt utseende och min kropp. Jag sminkar mig för att jag vill. För att jag vill känna mig lite extra söt någon dag. Och det har jag rätt till. För den enda som har rätten att bedöma och kommentera mitt utseende är jag själv. Min kropp och mitt utseende är mitt - inte ditt, för jag är ingen vara. Alltså kan jag aldrig någonsin syssla med falsk marknadsföring när jag sminkar mig.

2 kommentarer:

 1. Hear hear!!!

  Just det där att folk tror att de har rätten att tycka saker, att berätta vad de tycker, som om man gjort det för deras skull. Som om alla kvinnor finns där för deras skull och att de har rätt att tala om vad de tycker man borde göra för att de ska tycka att det är bättre - blä!

  Det här med sociala medier oroar mig när det gäller barnen. Det är ju både mobbing och troll där samtidigt som att allt händer där och de vill ju båda ha youtubekanaler där de ska göra en massa saker som deras idoler, men när de vill göra det så oroar jag mig över att de utsätter sig för risk av de där som är så illa på nätet. Men, de lever ju i en annan tid än vad vi gör och man måste anpassa sig, försöka hjälpa dem att leva i de sociala medierna så riskfritt som möjligt. Usch! Ont i magen!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bli så sjukt förbannad över att folk anser sig ha rätten att tala om för mig vad de tycker om mitt utseende. OCh när jag säger "mig" och "mitt" här så inkluderar jag MÅNGA, men jag utgår från mig.
   Som kändisar. Kvinnor som hamnar på sämst-klädda-listor som någon förståsigpåare sitter och domderar om. Männen vandrar bara på i sina kostymer utan att någon säger annat än "stiligt". Om en kvinna gör fel blir det JÄTTERUBRIKER men om en man gör samma sak blir det inte ens en notis. Som när Jennifer Lawrence snubblade i trappan när hon skulle ta emot sin Oscar - det pratades och skrevs mer om det där fallet än det faktum att hon vunnit ett pris.
   Jag är innerligt trött på den där synen att kvinnor finns till för att behaga männen och att de därmed tar sig rätten att kommentera mitt utseende och mina kläder. Jag sitter inte här med randig tröja och blommiga byxor för att jag vill att älskade maken ska tycka att jag är söt, utan för att jag tycker att det är bekvämt.
   Och det här med sociala medier - jag vet inte om mina barn skulle få lägga upp något på YouTube innan de fyllt 18 ärligt talat, för man behöver bara läsa kommentatorsfältet på vilken video som helst för att bli rädd för hela mänskligheten. Jag vill inte utsätta mina barn för för det. Alla sociala medier är egentligen bara skit till för att framhäva sin förträfflighet. Hur många är det som instagrammar och facebookar hela sanningen? Inte jag i varje fall.

   Rant over. For now.

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .