fredag 5 februari 2016

FredagsFilmen: Sunset Boulevard

Jag har nämnt den här filmen i flera inlägg tidigare och därför kände jag att det kunde vara på sin plats att den fick ett eget inlägg. "Sunset Boulevard" från 1950 är en riktig liten filmpärla - en sådan där film som man nästan måste se om man är intresserad av film och filmhistoria och om man gillar film-noir och snygga dramer överlag.
Får man en filmlegend som Cecil B. DeMille att spela sig själv i en av filmhistoriens mest oförglömliga slutscener så kan det inte bli fel. Typ. Att Gloria Swanson nästan spelar sig själv gör inte saken sämre. Det var på riktigt många stora stumfilmsstjärnor som inte klarade övergången till ljudfilm och den här filmens Norma Desmond är en av dem. Det gick bättre för Gloria Swanson där, som fortsatte göra film in på 70-talet.

Bildkälla Ciné-real
Av en slump hamnar manusförfattaren Joe Utanför ett en gång ståtligt hus på Sunset Boulevard. I huset bor den forna stumfilmsstjärnan Norma Desmond med sin betjänt, tillika före detta make och före detta regissör. De inleder en relation som ska få katastrofala följder.

Trailern innehåller spoilers. Och ja - det finns en Lloyd Webber-musikal som heter "Sunset Boulevard". Gissa vilken film den är baserad på.


"I am big. It's the pictures that got small."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .