fredag 14 december 2018

FredagsFilmen: A quiet place

Man vet att barnen är stora när det yngsta älskar skräckfilm. Så på grund av det har till och med skräckfilmsfega jag nu tittat på "A quiet place"

Bildkälla YouTube
If they hear you, they hunt you. En familj har överlevt i en värld som tagits över av monster som jagar allt som låter. Familjen lever i total tystnad, men det krävs bara ett enda ljud för att en katastrof ska inträffa.


Jag som avskyr jump scares hade inga sådana problem alls med den här filmen. Visst är den lite ruggigt otäck emellanåt, men mer på ett krypande sätt än BU! Filmen känns också kanske lite mer science fiction än skräck, men det säljer kanske inte lika bra.
Utmärkt skådespeleri av äkta makarna Emily Blunt och John Krasinski (som även står för regi och manushjälp), men framförallt till barnen och extra särskilt då Millicent Simmonds som äldsta dottern. Bra gjort att ha en person som är döv på riktigt i en döv roll.
Det är en tyst film, så klart, där de naturliga ljuden får spela en stor roll och det framförs få talade repliker. Det mesta sägs med amerikanskt teckenspråk, och sådant kan jag inte så det är tur att det finns undertexter.
Klart sevärd. Även för en räddhågsen typ som undertecknad.