torsdag 21 februari 2019

"Svälten" av Magnus Västerbo

"Svälten" av Magnus Västerbro, med undertiteln "Hungeråren som formade Sverige" vann Augustpriset för årets faktabok 2018. Jag önskade mig den i julklapp (och fick den av Lilla E) efter att förra året ha läst och älskat hans bok "Pestens år", om pestens senaste härjningar i Sverige 1710. Det rör sig alltså om böcker i mikrohistoria, insnöade på ett visst specifikt ämne. Och sådana gillar tydligen jag.

Bildkälla Goodreads
Boken handlar om åren 1867-1869 då svält och nöd drabbade Sverige efter ett ovanligt kallt år, följt av ett år med torka. Missväxt alltså, med efterföljande svält. I varje fall hos de som inte fick nödhjälp, vilken så klart inte alltid hamnade hos de som behövde den mest.
Det är intressant läsning, om hur människan påverkas av svält. Dels människokroppen, men även samhället. Vad som gjordes för att hjälpa, eller i de flesta fall, inte hjälpa. Vilka konsekvenser agerandet fick och hur det påverkade det efterföljande samhällsuppbyggandet av Sverige som vi känner det idag.
Det förekommer rikligt med skildringar utifrån riktiga personer som levde igenom denna tid, eller som i vissa fall inte klarade sig. Det är de bitarna jag tycker bäst om, när jag känner att jag kommer nära.
Ändå har jag inte jättekul genom hela boken. Ibland känns det lite svårrott bland alla fakta, och det hände mer än en gång att jag zonade ut lite. Men inte på det sättet som det kan bli, att jag då rycker på axlarna och fortsätter läsa vidare. Här backar jag och läser om, för det är intressant och jag vill veta.

Mitt betyg på "Svälten" blev 3/5.