fredag 1 februari 2019

"Dagen du förstörde allt" av Linnea Dahlgren

Jag kommer spoila den här boken när jag skriver om den, för jag känner att det är svårt att skriva om den utan att spoila. Det jag berättar, som jag själv inte visste om, sker ganska tidigt i boken (sida 31), så det är ingen upplösning eller så jag kommer förstöra. Men vill du inte veta något alls, som jag tyckte var ganska fantastiskt att inte göra, så bör du inte läsa vidare efter bilden.
Jag kan redan nu avslöja att jag tycket boken var underbar, och den blev januaris bästa bok av en anledning.

Bildkälla Goodreads
Melanie och Kassandra är bästa vänner. De gör allt tillsammans och ska hålla ihop för evigt. Tills den dagen då Kassandra förstör allt. Det här är Melanies berättelse om deras vänskap - och om den där dagen då allt blev om intet.

Jag trodde det här skulle vara en ungdomsbok som vilken som helst, där det som gjorde att Melanies och Kassandras vänskap försvann var att de blev osams om en kille. Så var det inte. Kassandra tar livet av sig i bokens början, och resten av boken handlar om de efterlevandes sorg och försök att förstå vad som hänt och gå vidare.
Det är stundtals hjärtskärande. Det är tur att det finns näsdukar, om jag säger som så, för jag satt och fulgrät tämligen ofta. Det känns så genuint och äkta att jag inte alls blev förvånad när jag googlade mig till att författaren, Linnea Dahlgren, har liknande erfarenheter som bokens jag, Melanie. Boken vänder sig också direkt till Kassandra då texten ofta formuleras i "du" och "jag". Det gör att den känns ännu mer personlig, utan att den för den skull göra att jag känner att jag tränger mig på.
Trots sitt tunga tema är boken väldigt lättläst. Det är många och korta kapitel, och det gör att tempot lätt blir högt. Dessutom blir jag nyfiken och vill vidare i handlingen. Jag vill veta hur det går i Solgläntan, om Melanie ska lyckas få kontakt med Kassandra. Om hon ska få några svar.

"Dagen du förstörde allt" är Linnea Dahlgrens debutroman, och om det börjar så här är jag väldigt nyfiken på var vi kan hamna härnäst.
Mitt betyg på "Dagen du förstörde allt" blev inte överraskande 5/5, och den blev januaris bästa bok - i hård konkurrens eftersom jag gett två andra böcker toppbetyg under månaden.