onsdag 6 februari 2019

"The Lady's guide to petticoats and piracy" av Mackenzi Lee

Jösses som jag längtade efter den här boken! En fortsättning på "The Gentleman's guide to vice and virtue" (som bör läsas först) med en av mina favoriter från den boken som huvudkaraktär - Felicity.
Men så blir det som det blir. Boken kommer ut, jag dröjer med att köpa den och sedan kommer det andra böcker emellan. Men nu så bestämde jag mig för att det var dags. Jag orkade inte vänta på att återstifta bekantskapen med Felicity Montague.

Bildkälla Goodreads
Felicity Montague har lämnat sitt kvävande, rika liv bakom sig och försöker nu få rätt att utbilda sig till läkare - inte helt lätt i 1700-talets Storbritannien. Hon jobbar på ett bageri för att försörja sig. Så en dag ber en man om hennes hand, och i panik över en framtid hon ser framför sig och inte vill ha, ger hon sig ut på jakt efter en position som student hos en läkare hon beundrar. En jakt som för henne på en lång resa och får henne att återknyta till en gammal vän, och lära känna några nya på vägen.

Det märks att Mackenzi Lee har en utbildning mot historia, med specialintresse av kvinnohistoria och queerhistoria. Miljöerna och personerna beskrivs väldigt väl utifrån sina förutsättningar som människor som lever någon gång under 1700-talet. Det känns väldigt realistiskt, även om det förekommer en del orealistiska inslag. Så är våra kvinnliga hjältinnor i den här boken baserade på verkliga människor också och deras erfarenheter också.
Jag blir intresserad av att läsa mer om de kvinnor som Felicity, Johanna och Sim är baserade på, så på det sättet har Mackenzi Lee lyckats.
Däremot hade jag bitvis lite långtråkigt när jag läste den här boken. Jag hade hoppats påsamma schwung som i "The Gentleman's guide to vice and virtue" men helt plötsligt känns Felicity inte alls lika spännande och egensinnig. Kanske lite platt och småelak mellan varven. Så får hon lära sig ett och annat om både andra och sig själv på resans gång också.
Jag saknade Monty. Han och Percy är med ibland, men det är nästan så att hans närvaro gör att saknaden efter honom blir ännu större när han inte är med. Han var en roligare karaktär, som i mer humoristisk. Felicity känns väldigt allvarlig, vilket så klart beror på att hon som ung kvinna har lite mer emot sig, mer att kämpa mot gällande fördomar bara för att hon är just kvinna.
Som läsare känner jag att jag ibland bara står och stampar på stället för att sedan dras ut på ett blxtrande snabbt äventyr en liten stund. Det känns lite som stopp start, eller att gå en promenad med en hund som ska stanna och nosa hela tiden - det blir mycket pauser i all action.
Stort plus för att vi inte bara traskade runt i superrealistiska miljöer och skeenden hela tiden, utan att vi precis som i föregångarboken hamnar i situationer av det lite mer orealistiska slaget. Kunde pricka av punkten "En bok med ett utdött djur eller en mytologisk varelse" från min Popsugar-utmaning.

Men ändå, jag hade inte helt kul den här gången, och ibland fick jag övertala mig själv att plocka upp boken och läsa vidare. Kändes lite tråkigt, så klart. Mitt betyg på "The Lady's guide to petticoats and piracy" blev 3,5/5.