tisdag 19 februari 2019

Boktips till årets bokrea

Nästa tisdag, 26 februari, inleds årets högtidsstund för bokälskare som mig - bokrean. Som jag har längtat har jag.
Faktiskt så har jag redan lagt en förbeställning på Adlibris på böckerna jag vill ha i år, och då är det klart att jag lägger märke till böcker som jag personligen tycker är tokbra, och väl värda att spana in om du vill öka på i din bokhylla.
Notera att dessa tips är från de böcker som Adlibris erbjuder på sin bokrea (eftersom jag inte får reklam vet jag inte hur det ser ut i fysiska butiker). Det här är alltså böcker jag själv redan har läst och älskat, inte de jag beställt - med ett par undantag.

Vi börjar med lite mer faktaorienterade böcker på rean.

  • Just nu läser jag "Svälten: Hungeråren som formade Sverige" av Magnus Västerbro, och det är en mycket intressant bok, precis som hans bok om pesten som jag läste och älskade förra året, så pass att den hamnade på min topp 10 för 2018.
  • Innan jag döpte "Megavego" av Lisa Bjärbo och Sara Ask till min vegetariska bibel, så fungerade deras kokböcker "Mera vego" och "Ännu mera vego" som mina biblar. Båda dessa finns på bokrean. Jag som hade turen att få "Megavego" i julklapp julen 2017 har skänkt mina ex till min vegetariska svägerska, för de här kokböckerna behöver spridas.
  • Oprah Winfrey behöver knappast någon närmare presentation. "Ett vet jag säkert" är en samling av hennes krönikor från O Magazine. Läsvärd liten pryl.
Lite kalla kårar kanske?
  • "1793" av Niklas Natt och Dag blev Årets bok 2018, och det tycker jag den förtjänar. Läbbig grej med ett väldigt äckligt mord i centrum av berättelsen. Väldigt bra historiska miljöer, som en även lär sig ett och annat av.
  • "Hemmet" av Mats Strandberg var uppskattad läsning från min sida förra året. Lite småläskig mellan varven, men kändes även vardagsnära emellanåt.
  • Det finns även många titlar av Agatha Cristie på bokrean. Flera av dem har jag läst förut och jag beställde bara en av dem själv, "Och så var de bara en". Det finns även böcker skrivna av andra författare men baserade på Agatha Cristies berömda detektiver, men de hoppade jag över helt.
Jag hittade så klart ett par böcker med handlingen förlagd till tiden kring andra världskriget.
  • "Den tyska flickan" av Armando Lucas Correa hörde även den till böcker jag slukade i mig förra året. En roman med verklighetsbakgrund. Väldigt hjärtknipande. Var beredd med näsdukarna, i varje fall om du är lika blödig som jag.
  • "Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr var min bästa bok för några år sedan. Jag älskade den. älskade maken älskade den, svärfar älskade den, svärmor inte så mycket och mammsen orkade inte läsa klart den. Men lyssna på mig - så himla bra! (Var beredd med näsdukarna. Igen.)
Och så ett par tips av det mer klassiska slaget.
  • "En förlorad värld" av Evelyn Waugh är kanske i ärlighetens namn mer intressant än bra. Puttrade på fint, men kunde vara lite tråkig ibland. Mycket religion och inblick i brittisk överklass, och kan så klart vara läsvärd bara därför.
  • Skulle jag bara köpa en enda bok på bokrean så skulle det bli "Förnuft och känsla" av Jane Austen. Inte för att jag inte redan har den, för det har jag, men jag ursäktar mig med att jag faktiskt inte har den på svenska. Och att den utgåvan som reas är den jag suktade över på grund av sitt vackra omslag, i ett blogginlägg förra året. Självklart har jag redan slagit till på den, med andra ord.
Bildkälla Adlibris