måndag 3 januari 2022

"Jul i krinolin" av Amanda Hellberg

Amanda Hellberg har skrivit en serie böcker med övernaturliga inslag med Maja Grå som huvudrollsinnehavare. Nu har hon bytt genre och gett sig på historisk romance, och med tanke på att jag tyckt väldigt mycket om böckerna om Maja Grå, så var det med förtjusning jag klickade hem "Jul i krinolin" när den kom ut på pocket. Jag läste den i mellandagarna, så ungefär under samma tid på året som boken utspelar sig.

Bildkälla Goodreads

Lovisa Lind ska snart lämna Sverige för ett nytt liv i Amerika, ett sätt för henne att fly från ett förflutet hon bär som en mörk hemlighet. Men föst ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers vinterbal.
Baronen jagas av rykten kring sin hustrus död, och han är svårt hållen av sin familj. Ändå dras han till den unga fröken Lovisa Lind, och känslorna är besvarade.
Men hemligheter ruvar överallt, och på godset Mollberga har inte de döda fått ro.

Som jag ville tycka om den här boken. Om inte annat för att december var en så dålig läsmånad. Men nej, det inte sig inte alls. Jag tyckte den var ganska tråkig och full med faktafel. Jag kan förstå viljan att göra en romance satt i historisk tid, men det finns sätt att göra det bättre och mer trovärdigt. Det finns så många hinder att övervinna här att det nästan blir skrattretande, och bokens sexscener känns så taffliga att jag gärna varit utan dem. Det är inte heller jättesvårt att räkna ut vad som har hänt och hur det ska gå, men vi hålls på sträckbänken ända in i slutet. Då blir det nästan lite antiklimax över det hela. Som en sufflé som luften går ur.
Boken är dock lättläst, med korta och bläddervänliga kapitel. Jag uppskattar också att Amanda Hellberg inte helt släppt det övernaturliga, men jag hade i ärlighetens namn hellre sett en fortsättning på Maja Grå-serien än den här soppan.

"Jul i krinolin" är den första boken i Ulltuna-sviten. Bok två, "Jul i rubinrött" finns utgiven, och ligger bra till för att bli julläsning i december. Hoppas jag gillar den bättre.
Mitt betyg på "Jul i krinolin" blev 2/5.