tisdag 4 januari 2022

"Shakespeare for every day of the year"

Under hela 2021 läste jag dagligen ett litet stycke av William Shakespeare. Med Allie Esiri som redaktör har en liten bit text valts ut för varje dag på året, och det tyckte jag var ett utmärkt sällskap, och utmaning, för lilla mig.

Bildkälla Goodreads

Jag tror faktiskt att jag bara missade min dagliga läsning en enda gång, men det var ju snabbt gjort när jag insåg det. Texterna som valt är i de flesta fallen ganska korta, i undantagsfall längre än att de får plats på två sidor. 
Min utgåva är från 2019, och det känns lite som att texterna ligger enligt det kalenderåret. Bland annat finns det ingen text för 29 februari, så det är inte en skottårsanpassad bok som funkar att läsa vilket år som helst om en vill ha en text för exakt varje dag, och det märktes att texter om påsk och andra rörliga högtider, låg lite fel i just mitt läsår. Det var inget som störde mig nämnvärt dock, men värt att nämna.
Boken innehåller alltså ett utdrag av Shakespeares verk för varje dag. Det kan vara från hans pjäser, en av hans sonetter eller ett utdrag från någon av hans långa dikter. Varje text kommer med en liten inledande förklaring, som placerar den i en kontext. Det kan vara någon historisk händelse som avspeglas i någon av hans pjäser, eller en text som passar in i året och årstiden. Ibland har texten ingen anknytning till något särskilt, men får en liten inledning ändå. Det kan vara en förklaring om vad som händer i pjäsen när vi får vårt utdrag, till exempel.
I bokens slut finns en förteckning över Shakespeares pjäser med en kortare synopsis av handlingen. Det finne också med en tidsaxel över hans liv och några år därefter - hans eftermäle, om en så vill.

Jag är sedan gammalt ett Shakespeare-fan, så det var med stor glädje jag gav mig i kast med den här boken. Den har varit ett utmärkt sällskap, och något av ett ankare, under ett ganska turbulent år. 
Jag har mycket uppskattat urvalet av texterna, och den lilla dagliga inledningen. Min gissning är att jag kommer läsa om den igen om något år eller så. Ska försöka komma ihåg att inte göra det på ett skottår.

Mitt betyg på "Shakespeare for every day of the year" blev 5/5.