torsdag 23 juni 2022

Sett på tv: Obi-Wan Kenobi

Älskade maken är ett stort fan av Star Wars, och något han sett fram emot extra mycket är den här serien som vi precis tittat klart på. "Obi-Wan Kenobi" handlar så klart om just Obi-Wan Kenobi, och tar sin plats ungefär 10 år efter händelserna i "Revenge of the Sith", den tredje episoden i Star Wars-sagan.

Bildkälla m3

Det är Ewan McGregor som återvänder till rollen som Obi-Wan. Här lever han ett lugnt och tillbakadraget liv på Tatooine, där han döljer sina jedi-förmågor och håller ett vakande öga på den unge Luke Skywalker. Men när en gammal vän behöver hans hjälp beger han sig bort från Tatooine för första gången på 10 år. På sitt uppdrag möter han en spirande motståndsrörelse, och en oväntad fiende. 

Vad jag hade hoppats på - en lite mer jordnära serie, där vi fick följa Obi-Wan i hans liv på Tatooine. Hur han på avstånd såg Luke växka upp, och hur han blev den glada eremit vi möter i den allra första Star Wars-filmen, "A new hope" (episod fyra). Istället fick jag en serie där han befann sig på ungefär alla planeter utom Tatooine, där han hamnade i den ena situationen efter den andra, och ständigt avslöjade sig som en jedi, trots att han är en av galaxens mest eftersökta jedis. Serien täppte till en del luckor i ursprungstrilogin, men öppnade upp för flera andra. Dessutom blev det aldrig direkt spännande eftersom jag liksom vet hur det går för de olika karaktärerna, då de flitigt förekommer i filmer som utspelas efter den här serien. Det var inte dåligt, men mer visuellt snyggt än spännande. Sista avsnittet bjussade dock på en scen som gjorde det värt hela besväret. Inte för att det var ett besvär, men. 

Värd att se? Absolut. Men jag tror att den har mest att ge till de som sett annat material. Det vill säga, de redan inbitna fansen. Och hans fru.