fredag 26 januari 2024

FredagsFilmen: Bränd

Jag har haft "Bränd" på min vill-se-lista sedan jag först hörde talas om den, vilket säkert var 2018 när den först hade premiär. Av en slump hittade jag den på SVT Play häromdagen när älskade maken och jag letade filmmys, men den finns att streama på SF Anytime också. Om du blir nyfiken efter det här inlägget.

Bildkälla SF Anytime

Jung-su träffar av en slump på en gammal skolkamrat, Hae-mi. De återupptar sin bekantskap, och när Hae-mi ska resa till Afrika ber hon Jung-su mata hennes katt. När hon återvänder till Sydkorea har hon den snygge och rike Ben som sällskap. De tre börjar umgås alltmer, och en kväll berättar Ben för Jung-su om sin ovanliga hobby.



Filmen är baserad på en novell av Haruki Murakami som heter "Att bränna lador", som jag läste när jag läste novellsamlingen "Elefanten som gick upp i rök". Det tog dock ett bra tag innan jag kände igen handlingen, men när jag skumläste den efter filmen så upptäckte jag att det mesta som sker i novellen även finns med i filmen. Sådant gillar jag.
"Bränd" är en ganska lågmäld film, som på ett enkelt och rättframt vis berättar en historia som sett i backspegeln egentligen var ganska otäck. Under tittandets gång kanske det ibland kändes som att filmen var ett drama om olika typer av relationer, men som berättelsen fortskrider kan det nästan bara sluta på ett sätt. Med tragik. 
Rekommenderas varmt.