onsdag 27 juni 2012

Boktipset: Rötter av Alex Haley

Den här boken hittar jag inte heller på svenska, men leta gärna på antikvariat eller läs den på engelska. Mitt vältummade exemplar har hängt med sedan tidigt 80-tal och det här är en fullkomlig pärla. En bok att verkligen älska. Vill man kan man även se tv-serien som kom i slutet av 70-talet, mycket bra även den. 


1750 föddes Kunta Kinte i byn Juffure i Gambia. Han fångades in av slavjägare och fraktades till Amerika där han såldes som slav. Han glömde aldrig sitt språk eller sitt hemland, och hans berättelse fördes vidare från generation till generation tills den slutligen nådde Alex Haley. Han beslöt sig för att kartlägga och verifiera berättelserna om sina förfäder och förmödrar. Hans 12-åriga arbete resulterade i denna roman och fantastiska läsupplevelse.

Ute under månen och stjärnorna fullgjorde Omoro ensam med sin son den där åttonde natten namngivningsritualen. Han bar lille Kunta i sina starka armar, gick bort till utkanten av byn och lyfte upp barnet med ansiktet mot himlen och sa mjukt: - Se - det enda som är större än du själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .