lördag 30 juni 2012

Boktipset: Mannen bakom masken av Susan Kay

"Mannen bakom masken" hittar jag inte på svenska men väl på engelska, då heter den "Phantom". Rekommenderas. Särskilt till den som sett musikalen "Phantom of the Opera" och älskat den. Som jag dårå.


Det här är nämligen berättelsen om Erik, som föds med ett vanställt ansikte som måste gömmas bakom en mask. Han tillbringar sin barndom inlåst på vinden, men vid nio års ålder rymmer han och börjar sin vandring genom livet. Han reser till fjärran länder, han lever i slott och koja, han upplever andlöst spännande äventyr. Han är ständigt hotad till livet, men som ryktbar trollkarl, arkitekt och kompositör påverkar han världens öden. Han är övertygad om att han aldrig kan bli älskad, och väljer att isolera sig i sitt underjordiska rike under Operan i Paris. En dag får han höra Christine Dae sjunga...

Det hade gått flera timmar sedan han föddes. Gradvis blev jag medveten om att en ny dag grydde utanför de tomma fönsterrutorna.
När det ljusnade hördes åter det klagande skriken från barnet. Jag pressade händerna mot öronen, men jag kunde inte stänga ute ljudet och jag visste att att om jag så for till väldens ände kunde jag inte fly från honom. Hans tjut skulle finnas kvar i mitt huvud och göra mig galen av sorg.
Trött och uppgiven gick jag tillbaka till sängen och täckte barnets vederstyggliga ansikte med en näsduk. När jag slapp se på honom lyckades jag tygla min motvilja så pass att jag kunde sköta om honom.
Jag släpade mig nerför trapporna, hittade lite mjölk i köket och värmde den.
En stund senare, när han sov i rummet som lyste av sommarsol, satte jag mig i stolen och började febrilt sy på det första plagg han bar.
En mask...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .