fredag 27 februari 2015

FredagsFilmen: 12 years a slave

Dagens filmtips är ungefär så långt ifrån en myspysig popcornfilm man kan komma. När man ser "12 years a slave" är det bra att ha ett förstående sällskap, näsdukar och någon form av diskussion och/eller gosstund efteråt. För är man rättväxlad i pallet så mår man inte bra av att se den här filmen.
Ändå är den så oerhört vacker, fotot och natursceneriet är fantastiskt vackert - som en kontrast mot de fruktansvärda händelser vi får se. Steve McQueen är bra på det där, att måla det smutsiga, skitiga och hemska i vackra färger. 
Filmen belönades med tre Oscarsstatyetter förra året - bästa film, bästa manus baserat på förlaga och bästa kvinnliga biroll som välförtjänt gick till Lupita Nyong'o i rollen som Patsey.

Bildkälla New York Post
Solomon Northup är en fri svart man som lever med sin fru och deras två barn i New York. När Solomons fru reser bort några veckor bestämmer han sig för att följa med ett par män till Washington för att spela fiol och tjäna lite extra pengar. Männen kidnappar dock Solomon och säljer honom som slav. För Solomon börjar nu en 12 år lång kamp för att överleva och kunna återvända till sin familj.

Filmen är baserad på boken med samma namn av Solomon Northup och är alltså sann, och det är kanske det otäckaste i sig. Att en fri svart man helt enkelt kidnappades och såldes som slav i södern. Av titeln kan man ana att han lyckades bli fri, och han ägnade resten av sitt liv åt att hjälpa slavar att bli fria. Han dog på okänt sätt, troligtvis 1863.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .