fredag 4 mars 2016

FredagsFilmerna: James Bond 007 - Sean Connerys filmer

Eftersom jag är hårt drabbad av Bond-feber för tillfället tänkte jag att det kanske kunde vara en bra idé, för mig, att få skriva av mig lite om de existerande filmerna. Och jag tänkte göra det med att skriva om filmerna i sjok om vem som gestaltat huvudspionen himself. Börjar man från början hamnar man således i Sean Connerys meritlista eftersom han fick den äran att spela James Bond i de första filmerna.


Bildkälla James Bond Wiki
Sean Connery som James Bond

Väldigt länge ansåg jag att Sean Connery var den bästa Bond och att "Goldfinger" var den bästa filmen. Det har ändrats lite, kan vi väl säga. Just nu tittar vi om på alla filmerna med barnen, och då märker man väldigt väl hur de tidiga Bond-filmerna är rätt så... sunkiga. Om man nu ska bortse från detaljer som effekter och hur osnyggt det är med byxor uppdragna till armhålan så har vi en del annat att anmärka på. Som filmernas behandling av färgade människor, bristen på respekt för andra kulturer och framför allt - James Bonds fullkomligt värdelösa kvinnosyn. Här betyder "nej" snarare "ja" även om man behöver vara lite våldsam för att få det till det. Sexuellt tvång är ingenting jag går igång på, om vi säger som så.

Prylarna som används är även de av det lite väl fantasifulla slaget både en och femton gånger, men jag kan ändå inte låta bli att förtjusas. Kan ha något att göra med Q såklart. "Do pay attention 007!" *djup suck* Jag är ju galet begeistrad i Q och tycker väldigt mycket om honom i Desmond Llewelyns skepnad.

Bildkälla Derek Winnert
Sean Connery som 007, Desmond Llewelyn som Q.
Sean Connery spelade James Bond i 6 officiella filmer och en som spelades in av ett annat bolag. De från andra bolag struntar jag i här dock, så vi glömmer för en stund att Kim Basinger någonsin varit Bond-brud tycker jag. Måste man absolut leta reda på den filmen heter den "Never say never again", men den räknas alltså inte som en riktig Bond-film.
Connery sade sig även vara helt färdig med Bond när han spelat in "You only live twice", men han återvände alltså för att spela rollen i två ytterligare filmer, även om bara en räknas här då.

Sean Connerys Bond-filmer är som följer:

  • Doctor No    från 1962. Agent 007 med rätt att döda
  • From Russia with love    från 1963. Agent 007 ser rött
  • Goldfinger    från 1964.
  • Thunderball    från 1965. Åskbollen
  • You only live twice    från 1967. Man lever bara två gånger
  • Diamonds are forever    från 1971. Diamantfeber
Alla dessa filmer baseras löst på romaner av Ian Fleming, men jag har ännu inte läst någon av dem. Böckerna och filmerna kom i annan ordning kan vi väl säga. Första Bond-romanen är "Casino Roayale" och den fick inte en officiell film förrän 2006. Jag undrar dock om de har annat än namnet gemensamt med varandra.

Ikväll blir det dock inte Bond till fredagsmyset. Chilipojken är i skrivande stund på väg till Arlanda för att sedan flyga vidare till Tyskland och spendera en vecka där på språkutbyte med hans skolas tyska vänskola. Superkul för honom så klart, men hönsmamman i mig sitter och grinar lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .