torsdag 17 mars 2016

Säsongssammanfattning: The hour, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Ibland förbannar jag mig själv för att jag missat att se vissa tv-serier, "The hour" är en sådan serie. Den gick åren 2011-2012 på BBC, samma kanal som kritiseras i den här serien, och handlar om arbetet bakom kulisserna på det nya nyhetsprogrammet "The hour".
Handlingen tar sin avstamp i Suezkrisen 1956. Bästa vännerna Bel och Freddie jobbar hårt för att få "The hour" att lyfta, Bel som producent och Freddie som reporter. Som ansikte utåt anställs Hector, en överklassman med släktband högt upp i BBC's ledning.
Det är mycket politik, spel bakom kulisserna, censur och kärleksförvecklingar - allt kryddat med mordgåtor och spionage.
Har du inte sett den så gör som jag och rätta till misstaget.

Bildkälla TV hangover
Romola Garai, Dominic West, Ben Whishaw
Favoritavsnitt: Det finns bara 12 avsnitt totalt av "The hour", fördelade på två säsonger om 6 timslånga avsnitt vardera. De håller alltså tätt samman och är av kvaliteten att alla avsnitt är bäst. Men om jag måste välja så väljer jag pilotavsnittet där vi får lära känna alla och få en får bevittna födelsen av ett nytt tv-program, samt det sjätte och sista avsnittet för säsongen där alla lösa trådar knyts ihop. Serien hade kunnat sluta där och jag hade varit nöjd, men jag är glad att det finns en fortsättning.

Favoritkaraktär: Freddie Lyon. Som spelas av Ben Whishaw och har man hängt med här ett tag så vet man att Ben Whishaw är lite av min favorit så det kanske inte var så oväntat. Han är också anledningen till att jag överhuvudtaget började titta på "The hour". Såatte...

Favoritpar:  Inget romantiskt par i varje fall, men jag gillar vänskapen mellan Bel och Freddie väldigt mycket. Även om det på slutet inte var bra alls mellan dem.

Bäst i säsongen: Den skarpa kritiken som riktas mot den censur som rådde inom BBC dåförtiden. När politiska höjdare till och med satt med i kontrollrummet och kunde befalla tillfälligt avbrott om de kände att kritiken på sittande regering blev för hård. 

Värst i säsongen: Jag gillar inte otrohet, så jag hade stora problem med förhållandet mellan Bel och Hector. Tyckte innerligt synd om hans fru Marnie. Hon var förresten med alldeles för lite den här säsongen så jag hoppas jag får se mer Marnie i säsong två.

Övriga kommentarer: Vilken underbar skådespelarensemble man har fått ihop här! Det är så tätt och bra gestaltat, in i minta lilla skurk- och biroll, att jag sitter med ett förtjust flin i nyllet mest hela tiden. Och jag menar inte bara Ben Whishaw som Freddie, utan Romola Garai som Bel, Dominic West som Hector och Oona Chaplin som Marnie. Dynamiken mellan skådespelarna är superb. Tycker man ämnet på serien känns trist och tråkigt, kan man titta bara för att man får se utmärkt skådespeleri.