fredag 18 mars 2016

FredagsFilmen: I Hennes Majestäts hemliga tjänst

Om man bestämmer sig för att skriva om en Bond i taget så går det ganska snabbt när man kommer till George Lazenby som James Bond. Han gestaltade nämligen den brittiske spionen i endast en film, "I Hennes Majestäts hemliga tjänst", innan Sean Connery återvände till rollen en sista gång i "Diamantfeber".
Och det tycker jag är lite synd faktiskt, jag gillade George Lazenby som Bond och "I Hennes Majestäts hemliga tjänst" tillhör mina favoriter bland Bond-filmerna. Även om herr Lazenby fick det tveksamma nöjet att vara den enda Bond som framträtt i kråsskjorta. Modet i den här filmen är tidstypiskt och kanske inte direkt supersnyggt alla gånger.
Filmen är dock stilbildande och har inspirerat både Christoper Nolan och Sam Mendes i deras bildspråk, något man kan se i till exempel "Inception" och i den senaste Bond-filmen "Spectre".


Bildkälla What culture
Det förekommer en hel del referenser till de tidigare Bond-filmerna i "I Hennes Majestäts hemliga tjänst", där den mest berömda är att Bond säger "This never happened to the other fella" när han får på båten av en tjej.
I övrigt får vi i den här filmen återse Blofeld när Bond går under cover för att försöka komma underfund med vad som egentligen händer på Blofelds center för personer med allergier. Och så blir han kär - i en maffiaboss dotter.

Lite av den stora tjusningen i den här filmen ligger också hos Bonds kärleksintresse Tracy, spelad av Diana Rigg. Hon är inte bara snygg och rik, utan kan dessutom slåss med skurkarna hon med och räddar James ur mer än en knipa. Det hade kunnat sluta så lyckligt för dem...

Bildkälla Daily Mail
Diana Rigg som Tracy, George Lazenby som James Bond.
Inte heller i kväll blir det Bond till fredagsmyset, eftersom älskade maken är upptagen på annat håll. Funderar på om det inte är dags att skrämma upp barnen med lite vampyrer istället... *insert evil laughter here*