onsdag 9 mars 2016

"Animal farm" av George Orwell

Söndag förmiddag tillbringade jag i soffan med en katt i knät och den lilla boken "Animal farm" i handen. Jag säger liten för att den är det, något mindre än 100 sidor och med tanke på hur intressant och bra jag tycker att den här lilla boken är så gick det fort att läsa den.

Bildkälla Goodreads
Det krävs inte mycket pusslande för att förstå att "Animal farm" handlar om Sovjetunionen. Boken börjar med en revolution när människorna drivs på flykten efter många års misskötsel. Djurens företrädare blir grisarna, för de är intelligentast av djuren. Problemen uppstår dock när vissa av grisarna vill ha mer makt, och mest makt av alla vill Napoleon ha, eller Stalin.

Det här är en utmärkt liten text som på ett överskådligt och begripligt sätt berättar om farorna som finns med vilken ideologi som helst. Även om det just här är Sovjetunionen och kommunismen som avses, går det med lätthet att tänka in andra mer högervridna ideologier - som den tråkigt nog framväxande neo-facismen som vi ser spridas i Europa. Jag skulle önska att "Animal farm" var obligatorisk läsning i skolorna och som grund för en rejäl diskussion om ideologier i utkanten åt både vänster och höger. De där som så fint antingen inkluderar eller exkluderar människor för att göra världen till en bättre plats, men som egentligen är en maskering av makthunger och pengabegär. Diktatur förklädd till demokrati. Att sko sig på den lilla människan med både piska och morot. Eller som de sju budorden blir förvanskade till ett enda när tiden går: All animals are equal but some animals are more equal than others.

Jag tyckte mycket om att läsa "Animal farm" igen, för det här verkar vara omläsningarnas år. Sist jag hade den här boken i min hand gick jag på gymnasiet och jag tror inte att jag uppskattade den på samma sätt då som jag gjorde nu. Det var nämligen på vårterminen i trean, straxt innan studenten, så då hade man annat att tänka på än ett gäng farmdjur som revolutionerade. Nu när jag är vuxen och klok *eherm* så känner jag desto mer för den. Jag känner väldigt starkt för den arbetande massan, gestaltad av den trogna arbetshästen Boxer, fnissar lite åt korpen som predikar om en bättre värld ovanför molnen och förfasas över Napoleons maktspel. Det här är både bra och viktig litteratur. Mitt betyg blev efter lite betänketid 4/5, för det tycker jag att den är värd.

With som difficulty, for it is not easy for a pig to balance himself on a ladder, Snowball climbed up and set to work, with Squealer a few rungs below him holding the paint pot. The commandments were written on the tarred wall in great white letters that could be read thirty yards away. They ran thus:

  1. Whatever goes on two legs is an enemy.
  2. Whatever goes upon four legs, or has wings, is a friend.
  3. No animals shall ever wear clothes.
  4. No animal shall sleep in a bed.
  5. No animal shall drink alcohol.
  6. No animal shall kill any other animal.
  7. All animals are equal.
It was very neatly written, and except that "friend" was written "freind" and one of the S's was the wrong way round, the spelling was correct all the way through.