tisdag 8 mars 2016

Internationella kvinnodagen

En dag om året räcker egentligen inte. Identifierar man sig som mänsklig varelse av honkön kämpar man nämligen motströms och i motvind varje dag hela året. Vi är inte så jämställda som vi tror. Och det gäller inte bara lön och arbetsfördelning i hemmet, det gäller hur hur vi blir behandlade. Hur vi får våra kroppar bedömda och tagna på utan vårt medgivande. Feminism är fortfarande ett skällsord, av någon outgrundlig anledning. Det är ju nämligen så att de flesta människor med lite vett mellan öronen är feminister, även om de kanske inte inser det. Eller för att de inte vill kalla sig det för att de inte förstår vad ordet står för, eller för att de identifierar sig som mänsklig varelse av hankön. Feminism som ord må klinga kvinnligt, men det berör oss alla. Plain and simple.

Bildkälla 3 tags
Jag behöver feminism för att idag ramlade jag på reklam för en casino-site som tyckte det var en bra idé att promota sig med en tecknad bild av en man som var i färd med att våldta en kvinna.
Jag behöver feminism för när jag googlade för att hitta just den här bilden på Ellen Paage, som jag tycker är väldigt talande, så handlar en majoritet av träffarna om anti-feminsim och regelrätt kvinnohat. Spridning av falsk information om vad feminism "är och står för". Beklämmande.
Jag behöver feminism för att det fortfarande är män som säger sig vara feminister som får de flesta hejaropen och dunkarna i ryggen. Kvinnorna som kämpat sig blå får inte ens en bråkdel av den uppmärksamhet som Tom Hiddleston får när han tar på sig en tröja med feministiskt tryck. Jag tycker såklart att det är skitbra att män kan stå för att de är feminister. Men om Emma Watson har samma tischa som Tompa så kommer han vara hjälten och hon vara jobbig - hur mycket feminister de än båda är.
Jag behöver feminism för att jag vill att mina döttrar ska kunna gå ut i en folkmassa, eller befinna sig på ett jädra badhus, utan att någon ska ta på dem på ett sätt de inte gett sitt medgivande till.
Jag behöver feminism för att jag är jävligt trött på att alltid kämpa i motvind, simma mot strömmen. Det vore så skönt om jag någon enda gång kunde få flyta på vågorna.