söndag 21 maj 2017

Kyckling Bella Vista

I mina tonår besökte jag en gång Capri tillsammans med mina föräldrar. Det var en utflykt över en dag, resmålet var egentligen ett annat. Som svensk turist på Capri besökte vi Axel Munthes villa San Michele, och åt lunch på en mycket trevlig restaurang med en slående utsikt över havet - Bella Vista indeed. Min lunch bestod av en väldigt god kyckling, som levde kvar som ett smakminne hos mig i många år.
Många år senare åkte jag tillbaka till Capri, nu i sällskap med min alldeles nyblivne älskade make. Vi besökte Axel Munthes villa, men vi åt inte på Bella Vista den gången - troligen finns restaurangen inte ens kvar, vad vet jag. Däremot lärde jag mig mer om hur maten tillagas i den regionen av Italien, och tillbaka i Sverige igen började jag experimentera i köket.
Kyckling Bella Vista har stått på menyn en del sedan dess. Den smakar inte till hundra procent som jag minns den från den där första gången, men jag har kommit så pass nära att jag får italienska vibbar varje gång jag äter den här rätten. Senast idag till exempel. Så nu längtar jag till Italien igen...


Kyckling Bella Vista

Man tar en hel kyckling - eller för all del, man kan självklart använda delar av kyckling också. You do you. Men jag använder en hel kyckling, som jag sedan delar i halvor. Dessa kycklinghalvor kryddar jag med salt, peppar, timjan och rosmarin. Sedan kommer det göttiga! Saften från en halv citron och lika mycket olivolja som citronsaft. Blanda väl. Gnid sedan in kycklingen runt om med citron/oljeblandningen och kryddorna.
Skjuts in i ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter, eller tills kycklingsaften är klar. Det beror liksom på hur stor kycklingen är hur lång tid det tar.
Egentligen är receptet klart där, men jag brukar passa på att rosta grönsaker runt kycklingen så att man har något att äta tillsammans med kycklingen. Här är det potatis, palsternacka, morot och vitlöksklyftor (med skalet kvar). Omnomnom!

2 kommentarer:

  1. Men gud vad det lät gött! Hjärtemoji

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att slå på min egen trumma, men jo - det är jättegott! Köp en kyckling och gjört! ;D

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .