tisdag 13 februari 2018

Om de är små, får man ta två.

Idag är det alltså fettisdagen. sista chansen att fetta på sig innan fastans späkning i 40 dagar. Eller? Kanske inte, nej.
För andra året i rad har jag idag bakat minisemlor. Förra året bjöd jag min bokcirkel på dem. Och fick Lilla E att inse att semlor visst det är gott - om man bara inte gjorde som på hennes dagis där de lade en klump mandelmassa i en torr bulle. Hon har alltså trott att hon inte tycker om semla i en massa år, fast det visade sig att det gjorde hon visst det.
I år bakade jag dem till min familj, och vi åt dem ganska precis nyss, som efterrätt efter en god Fransk bondsoppa. Tre var fick man, så jag har bullar över i frysen. Bästa betyget? "De smakar som köpesemla."

Receptet jag utgått från hittar man här, men jag kör på vanlig vispgrädde och struntar i det där karamelliga. Semlor kan få vara semlor, enligt mig.



Minisemlor  32 stycken

25 g jäst
2,5 dl ljummen mjölk
75 g rumsvarmt smör
2 krm salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
8 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt sedan övriga ingredienser, bakpulvret utblandat i mjölet, och arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter, cirka 10 minuter i maskin.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 32 bitar och forma dem till runda bullar. Låt bullarna jäsa 30 minuter på plåt.
Vispa upp ett ägg med en nypa salt, pensla bullarna, och grädda dem i 250 grader varm ugn i 6 minuter. Låt bullarna svalna.

200 g mandelmassa
½ dl vispgrädde
3 dl vispgrädde
florsocker

Skär av ett lock på varje semla och ta ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med finriven mandelmassa (går lättast om den är kall) och ½ dl ovispad grädde. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
Vispa 3 dl grädde ganska hårt och spritsa den i bullarna (eller bara klicka på den), lägg på locken och pudra över florsocker.

Idag bakade jag full sats bullar, men eftersom jag inte hade en hungrig bokcirkel att bjuda, så nöjde jag mig med att fylla 15 av bullarna så att alla i familjen fick 3 semlor var. Resten av bullarna ligger i frysen att ta till när sötsuget till fikat blir för stort.
Chilipojken mulade in sina semlor i munnen hela... Så de är verkligen inte stora. Men goda.