tisdag 6 februari 2018

Bullet Journal 2018

Även jag har hoppat på det här med en bullet journal, alltså att göra sin egen kalender och anpassa den efter mig och mina behov. Väldigt roligt och absolut ett format som passar mig bättre än en färdig kalender, även om man kan anpassa sitt eget innehåll som med till exempel Personlig Almanacka som jag använt mig av de senaste 7 åren eller så. Nu tog jag det ännu ett steg längre, men lät tanken få mogna i nästan ett helt år innan jag tog steget fullt ut.
Självklart har jag gjort missar redan nu, men sådant ser jag bara som saker att lära sig av, så det är inte så farligt.
Min bullet journal, eller BuJo som de ofta kallas, är inte direkt skriven efter den traditionella mallen heller, för en sådan skulle inte vara "min" kan jag känna. Jag prickar av mina punkter lite som jag vill istället, och lite som jag är van vid.

Och ja - det är en kattass med på bilden. Cullen är en linslus.
 Man kan göra sin BuJo i vilken anteckningsbok som helst, men jag hakade på Leuchttrum1917-tåget, med sina prickade sidor. Hittade en knalligt gul som jag föll rätt så handlöst för, och så fick jag en penloop i julklapp av Chilipojken, att ha min reservoarpenna i.
Dekorerar gör jag inte mycket, mest blir det någon glad färg på texten, eller lite washitejp. Och självklart har jag tejp med rävar på.


Mitt första misstag gjorde jag när jag lade min årsöversikt över ett helt uppslag. Det kommer jag rätta till för nästa år, och har redan skrivit upp det på en sida i slutet av min BuJo som är dedikerad planer för nästa år.
Det fina i kråksången med Leuchttrum är att sidorna är numrerade och att det finns ett register i bokens inledning, så att jag kan hitta sidor lätt som kanske hamnat lite fel när jag klantat mig/inte tänkt färdigt.


En av de sakerna jag inte riktigt tänkte färdigt på är att jag missade att göra en future log. Behöver man verkligen det med en årsöversikt? Jo, jag saknade en sådan rätt så omgående, då det i en sådan finns plats att skriva upp det som händer flera månader framåt. Som att Lilla E ska till Tyskland i april på skolutbyte. Min future log gjorde jag i efterhand och placerade den sist i boken och markerade upp en sida med washitejp så att den ska bli plättlätt att komma åt, för jag använder den mer än vad jag först trodde att jag skulle göra.


En sida för bokklubben Plejaderna var ganska given. Våra  träffar planeras 6-8 veckor framåt, så det är skönt att ha något ställe att skriva upp dem på, samt var vi ska vara och vilken bok vi ska läsa. Jag har gömt nästa värdinna under en av mina pennor, men boken som kan anas att vi ska läsa till nästa gång är "Tjänarinnans berättelse" av Margaret Atwood.


Jag är ju inte bara galen i böcker, utan har ett hjärta som klappar hårt för film också. Alltså har jag några sidor dedikerade till just det. Dels filmer som jag håller koll på när de går upp på bio, jag kommer gissningsvis se en promille av dem, och dels filmer jag sett. Inga omtittningar, som att jag såg om "Cloud Atlas" för fjärde gången i helgen, utan filmer som är nya för mig. Dessutom i vilket format de varit, samt ett litet betyg på dem. För så rullar jag. Älskar listor!


Det finns de som lägger stora teman i sina BuJos varje månad, men inte jag. Min månad inleds helt enkelt med en månadsöversikt där jag skriver in viktiga händelser. Inget särskilt alls, med andra ord. Vill man gärna se hur fint andra kan göra sina BuJos så kan jag rekommendera tre av mina favoritkanaler på YouTube, som har mycket BuJo-innehåll. Caitlin's Corner, AmandaRachLee och She Meets City.
Kan vara värt att kolla in bara för att se vilka konstverk de gör sina böcker till. Själv har jag inte ork för dylika dekorationer, men det är kul att titta på när andra gör det.


Efter min månadsinledning har jag ett uppslag med "Månadens". I mitt fall är det månadens nagellack, utlästa böcker, sedda filmer (för man kan inte skriva ner sina böcker och filmer på för många ställen), samt idéer för bloggen. Får ni så klart inte se ännu, men jo - ett BuJo-inlägg står med där.


En så kallad habittracker och en humörtracker också. Mest för att det är så kul att fylla i rutor och göra diagram. Som ni ser har det inte varit mycket träning hittills i februari, på grund av lat, men annars rullar det på rätt fint, om jag får säga det själv.


Ett typiskt veckouppslag ser ut så här. Det här var en annan sak jag gjorde "fel" i januari, då jag gav varje vecka ett helt uppslag. Det behöver inte jag, kan vi väl lugnt påstå, men om man har mycket om sig och kring sig så kan man såklart behöva mer plats än vad jag har gjort här. Gömmer kommande bloggidér och lite namn under pennor, men jag försöker numera tänka framåt för att inte stressa hjärnan.
Även därför jag skrivit in luncher och snacksförslag, så jag inte står där med kurrande mage och tom hjärna. Har hänt lite för ofta, och då antingen äter jag något dumt, som en påse chips, eller alldeles för lite, som en näve mandlar till lunch och tror att jag ska må bra av det. Saker man lär sig om sig själv efter 46 år...

Lite så ser min BuJo ut. Det kommer säkert hända massor med den under året, men hittills är jag mycket nöjd, och har roligt som sjutton med den. Längtar redan tills jag får göra mars...