måndag 12 februari 2018

"The night circus" av Erin Morgenstern

Hade en minimal lässvacka där, på en hel dag, så det tog mig aningen längre att läsa "The night circus" än vad jag trodde det skulle göra. I lördags plöjde jag de sista hundra sidorna, och sedan satt jag där en liten stund och funderade, som man kan behöva göra efter att ha läst ut vissa böcker.

Bildkälla Goodreads
Cirkusen dyker upp utan förvarning. Plötsligt står den bara där, med sina randiga tält i svart och vit. En skylt vid ingången förkunnar att cirkusen kommer öppna när natten faller och stänger när dagen gryr.
När solen gått ner börjar ljusen blinka och snart lyser en skylt upp: Le Cirque de Réves. Drömmarnas cirkus. Dörrarna i ingången öppnas. Nu är cirkusen öppen. Nu kan du stiga in.

Jag vill faktiskt inte berätta mer om handlingen än så, för jag tror att det här är en sådan där bok som är bättre ju mindre man vet från början. Det är en bok att få upptäcka, helt enkelt. Själv visste jag inte mycket mer än att den är min favorit-booktubers, Hannah på A Clockwork reader, älsklingsbok. Hannah hyllar den så högt att jag så klart blev nyfiken. Jag kanske inte riktigt tycker att det är den bästa boken någonsin, men den var väldigt bra och mångbottnad och jag har en bestämd känsla av att jag kommer läsa om den. Vissa böcker förtjänar en omläsning lite mer än andra, och "The night circus" är en sådan. Jag tror att det finns så mycket mer att upptäcka och lägga märke till i den här boken, än vad man gör vid en första läsningen. Boken känns som att den går att utforska på samma sätt som besökarna på Le Cirque de Réves utforskar de många tälten.

Jag upplevde boken som väldigt lättläst, trots att den kan se lite respektingivande ut med sina över 600 sidor. Det är dock ganska stort typsnitt, och ett bra tempo i texten, som hela tiden driver på. Kapitlen är alltifrån ett par sidor långa till ganska omfångsrika, men det känns aldrig som att tempot stannar upp eller stagnerar. Det tuffar på, helt enkelt. Det enda som kan vara aningen förvirrande är möjligtvis den allt annat än linjära tidslinjen. Mitt tips är att hålla noga koll på datumen som inleder varje kapitel så att man vet när man är.
För övrigt: var beredd på magisk realism, illusioner, drömmar och önskningar, underbara karaktärer, fantasieggande miljöer och att ingenting är vad det ser ut att vara.

Mitt betyg på "The night circus" blev 4,5/5. Boken finns tyvärr inte översatt till svenska. Jag hoppas att man gör film på den här, för jag satt genom hela boken och såg framför mig hur fantastisk den skulle kunna bli som film.

∾∾∾

The circus arrives without warning.
No announcements precede it, no paper notices on downtown posts and billboards, no mentions or advertisements in local newspapers. It is simply there, when yesterday it was not.
The towering tents are striped in white and black, no golds and crimsons to be seen. No color at all, save for the neighboring trees and the grass of the surrounding fields. Black-and-white stripes on the grey sky; countless tents of varying shapes and sizes, with an elaborate wrought-iron fence encasing them in a colorless world. Even what little ground is visible from outside is black or white, painted or powdered, or treated with some other circus trick.
But it is not open for business. Not just yet.

∾∾∾