måndag 8 oktober 2018

"You only live twice" av Ian Fleming

I fredags var det visst "Global James Bond Day" om man ska tro den officiella James Bond-sidan på Instagram. Kände att det var lite passande att det var då jag läste ut senaste boken i ordningen av Ian Flemings Bond-serie, bok 12 med titeln "You only live twice".

Bildkälla Goodreads
Det har gått några månader sedan James Bond förlorade sin nyblivna hustru. Han sköter sitt jobb dåligt, och hela hans liv verkar vara på väg att rasa omkring honom. I ett försök att få 007 ur vägen beslutar sig M för att skicka honom på uppdrag i Japan.
Där blir han snart ombedd att undersöka ett mystiskt slott, Castle of Death. Mannen som bor där har förvandlat hela slottsgården till en botanisk trädgård full av giftiga växter. En trädgård som attraherar besökare av fel anledningar. I ett utbyte av upplysningar från den japanska underrättelsetjänsten ska Bond oskadliggöra hotet som trädgården utgör.

Som vanligt har inte boken värst mycket gemensamt med filmen med samma namn. Det är i så fall att de båda utspelas i Japan, och att Bond förkläs som japan.
Annars är boken som de brukar vara, lika delar reseskildring och spännande äventyr. Jag tyckte dock att det här är bland de bättre böckerna jag har läst. Det är inte fullt lika sexistiskt, vilket i och för sig förklaras av att Bond befinner sig i sorg. Det smyger sig dock in, så klart, precis som rasismen och homofobin. Det är inte övertydligt, men det finns där.
Däremot kände jag att den japanska kulturen var väl efterforskad/självupplevd, även om Bond så klart tycker att det västerländska sättet är det bästa, och han gång på annan ser ner på, eller helt enkelt väljer att inte förstå, det österländska sättet att tänka och vara.
Även om det finns delar som jag tycker är remarkabelt fåniga och långsökta, så var jag ändå mestadels road när jag läste "You only live twice". Dessutom fick jag en liten överraskning i slutet av boken. Ingenting som någonsin hänt i filmerna, men som ska bli spännande att se om Fleming hann  göra något med innan han dog, eller om det blev lämnat därhän.
I Flemings serie med Bond finns det nu en roman och en novellsamling kvar för mig att läsa. Snart i hamn, med andra ord.

Mitt betyg på "You only live twice" blev 3,5/5.