lördag 20 oktober 2018

"Sleeping beauties" av Stephen King & Owen King

Det var lite av en tegelsten det här. 715 sidor om vad som skulle hända om världens kvinnor försvann. Spoiler: det skulle inte gå så bra.

Bildkälla Goodreads
Runt hela världen händer något konstigt med kvinnorna. De somnar och blir insvepta i en kokong. Försöker man väcka dem, eller om man stör kokongerna, blir kvinnorna som sover i dem galna.
I den lilla staden Dooling i West Virginia somnar kvinnorna en efter en, även de som huserar i stadens kvinnofängelse. Alla utom en, den mystiska Evie.
Männen som blir kvar börjar snart bråka sinsemellan, medan stadens sheriff Lila Norcross gör allt för att stävja bråken, lösa mysteriet och samtidigt hålla sig vaken.
Doolings kvinnor kommer snart vakna till en annorlunda värld.

Jag känner mig lite tudelad för den här boken. Det är ett spännande tankespel, men det känns som att författarna, far och son King, är lite för rädda för att välja sida. Det är en bok med en stark feministisk grund att stå på, men det är som att de inte riktigt vågar ta klivet ombord på båten. Vilket faktiskt gör mig lite besviken, om jag ska vara ärlig. Det är ett evigt kastande mellan om det är männen eller kvinnorna som gör "fel" eller "rätt" och till sist orkar jag inte riktigt bry mig om vilket, eller vilka som går segrande ut striden.
Boken kanske även är aningen för tjock, med aningen för många personer att hålla reda på och hålla isär. I vanliga fall brukar jag gilla ett rikt persongalleri i Kings böcker, men här blev det liksom lite för mycket emellanåt.
Speaking of, det här känns väldigt mycket som en Stephen King-roman. Nu har jag inte läst något av Owen King innan, så jag vet inte hur långt från trädet äpplet föll i det här fallet, men jag tycker mig inte riktigt kunna skönja något som ger mig vibbar av att det är Owens hand som spelar in. Nu gillar ju jag Stephen King, så det gör inte så mycket, men ändå. Värt att nämna
Det är, trots mina invändningar, en bra bok. Den höll kanske inte hela vägen vare sig i story eller i tempo, men det är ändå en bra bok som kan väcka en del tankeställningar.

Mitt betyg på "Sleeping beauties" blev 4/5.