onsdag 28 juli 2021

"Onaturlig död" av Richard Shepherd

I juli månad har jag haft sällskap av en memoarbok skriven av en rättsläkare. Hela titeln lyder "Onaturlig död: Liv och död - en rättsläkares memoarer" och det sammanfattar hela boken alldeles förträffligt bra.

Bildkälla Goodreads

Redan som barn bestämmer sig Richard Shepherd för att bli rättsläkare, detta efter att ha fascinerats av en lärobok i ämnet. 
Efter utbildningen får han anställning i London, och kommer så småningom att agera sakkunnig i många stora fall - Dianas död, 9/11, bombningarna på Bali och mycket mer. Med närmare 23000 obduktioner på meritlistan, har han varit med och hittat dödsorsaker som kanske inte är vad den verkar vara vid en första anblick. Oavsett om det gäller en olycka, en naturkatastrof, självmord, mord eller ett naturlig dödsfall letar Shepherd sig fram till sanningen.

Det här var en väldigt välskriven och bitvis spännande bok. Självklart kan det bli lite grafiskt ibland, och alla bitar av boken är inte trevliga att läsa. Bland annat har jag undvikit att läsa den samtidigt som jag äter något.
Men mest är det intressant. Jag känner att jag har lärt mig något efter att ha läst ut boken, fått en annan sorts förståelse kring döden och mekaniken kring denna. 
Boken är skriven som en del av ett terapiarbete, då Richard Shepherd drabbades av posttraumatisk stress på grund av allt han bevittnat i sitt yrkesutförande, och det har känts bra att även få se den sidan av yrket, att det bitvis kan vara väldigt jobbigt och mentalt påfrestande. 
Jag har även uppskattat att boken inte bara handlar om obduktioner och döda kroppar, utan varit väl förankrad i hans privatliv. Svårigheten i att hålla ett äktenskap levande med en karriär med skiftande arbetstider och små barn. Och det har även varit roligt att följa hans barn och deras yrkesval i vuxen ålder. 

Mitt betyg på "Onaturlig död" blev 4/5.