fredag 30 juli 2021

FredagsFilmen: Dune

 Att Hollywood gillar att göra remakes av redan existerande filmer vet vi ju vid det här laget, eftersom det ibland känns som att det är det enda som kommer. Remakes och prequels och sequels och Marvel - på ett ungefär.
Om den nya "Dune" kan räknas in där vet jag inte, för ärligt talat är det en remake som förtjänas. "Dune" är så klart baserad på den klassiska science fiction-romanen med samma namn av Frank Herbert, en bok som jag inte har läst - än. Jag har däremot sett David Lynch filmatisering av den från 1984, och även om jag brukar gilla David Lynch så lämnar den här filmen en hel del att önska. Det kan ju bli lika illa den här gången, det vet vi inte än, för den nya "Dune" kommer först om några månader.

Bildkälla TMDB

Endast på ökenplaneten Arrakis finns ämnet Melange - en drog som kan förlänga människoliv och berika det med ett multidimensionellt medvetande. När släkterna Atreides och Harkonnen hamnar i konflikt över planeten, måste den unge Paul fly ut i öknen med sin mor Lady Jessica. För att kunna överleva måste de vinna förtroendet hos Arrakis ursprungsinvånare.



Det är lite av den klassiska hjältehistorian här. Ung man har ett öde som måste uppfyllas och till sin hjälp får han den fagra mön. Är det skickligt berättat gör det ingenting om en sett det förut, för det kan ändå tillföra något nytt. 
Med tanke på att filmen är nästan tre timmar lång, så kommer jag inte direkt springa till biosalongen för att se den, utan känner att den kan duga att se på min lilla tv också (även om film är bäst och som mest storslagen på bio). Alltså borde jag hinna läsa boken innan jag ser filmen. Månne dags för en ny kundkorg på Adlibris? Som att den drygt meterhöga tbr-högen inte är nog...