torsdag 1 juli 2021

Junis bokhög

Juni månads utlästa böcker hann bli sju till antalet. Inga tjockisar direkt, men snudd på 2500 sidor totalt, om vi ska tro Goodreads statistik. 
De utlästa böckerna är dessa, som alltid med först utlästa i topp, och senast utlästa längst ner.


"Sputnikälskling" av Haruki Murakami är en ganska typisk Murakami-bok. Magisk realism, dåligt skrivna sexscener. En slice of life med tillbakablickar, och ett öppet slut. Mitt betyg blev 3/5.

"Mister Impossible" av Maggie Stiefvater är min mest efterlängtade bok 2021. Del två i en trilogi, och den lider lite av det vanliga mellanboksproblemet att stundtals känns som en transportsträcka. Mycket konst i den här boken. Och en hiskeligt massa plot twist som gör att längtet efter den sista boken är STORT. Fick 4/5 i betyg av mig.

"The upside of unrequited" av Becky Albertalli blev min favoritbok i juni - i hård konkurrens. Bok två i Simon-verse, så jag har läst dem i fel ordning, vilket inte spelar någon större roll då de är fristående från varandra. Starkt HBTQ+-tema, och en bok som berör ändrade förhållanden i en familjedynamik. Det märks att Albertalli har en bakgrund som psykolog. Betyget blev 4/5.

"Där inget vissnar mera" av Ambrose Parry är första boken i en serie. Handlar om medicinska framsteg - och gåtor - i Edinburgh under mitten av 1800-talet. Författarnamnet är en pseudonym för ett äkta par där hon är medicinsk forskare och han skrivit deckare förr. En lyckad kombo som gav mersmak och betyget 3,5/5.

"Hitta mig" av André Aciman är uppföljaren på succén "Call me by your name". Den som enbart vill ha en fortsättning på Elio och Oliver blir besviken. Mycket fokus på Elios pappa Samuel, som jag kanske inte direkt brydde mig om. "Call me by your name" var så mycket Elios bok att jag ville ha mer av honom, än vad jag fick. Annars kommer de alla tre till tals - Samuel, Elio och Oliver, fast kanske inte riktigt så som jag hade önskat. Betyget blev 3/5.

"The autobiography of Jack the Ripper" av James Carnac utmålar sig som precis just det - Jack the Rippers memoarer. Ett manus som ska ha varit gömt sedan 1930-talet och hittats av en slump i kvarlåtenskapen från en barnboksförfattare. Min gissning är att det här är hans försök till en helt annan genre. Den är skriven alldeles för mycket som en roman för att kunna vara en memoar. Men jag kan så klart ha fel. 
Jag läste den här som min månadsbok i juni. Betyget blev 3/5.

"Hamnet" av Maggie O'Farrell är berättelsen om en pojke som dog ung och troligen inspirerade sin pappa att skriva en av världens mest berömda pjäser - "Hamlet". Historisk fiktion baserad på fakta, men vi vet inte så mycket om Shakespeare och hans familj, inte ens hur sonen Hamnet dog. Kanske så här, kanske inte. Stort fokus på sorg. En bladvändare, men inte direkt lättläst. Ämnet känns för tungt för det. Betyget blev 4/5 även här.

Med tanke på att jag just nu läser en jättebok på över 900 sidor så tror jag inte att det blir sju utlästa titlar i juli. Men jag kan ha fel.