torsdag 10 juni 2021

"Mister Impossible" av Maggie Stiefvater

Som jag har längtat! Först efter att bok två i Dreamer-trilogin ens skulle ges ut, sedan var det en lååång väntan på att boken skulle komma hem till mig. Så snart den var här kastade jag mig över den, och nu är den alltså utläst. 

Bildkälla Goodreads

Är det slutet på världen eller slutet på Drömmare som närmar sig?
Behöver Drömmarna energilinjerna för att rädda världen, eller är det deras handlingar som kommer döma den till undergång?
Ronan, Hennesy och Bryde försöker göra Drömmarna kraftfullare, samtidigt som Moderators närmar sig för att stoppa dem och den katastrof som förutspåtts.
Samtidigt försöker Jordan och Declan komma på en lösning på problemet med att en Drömmares föremål slutar leva om deras Drömmare dör - allt för att rädda Matthew och Jordan.

Det märks tydligt i den här boken att Maggie Stiefvater inte bara skriver böcker som jag tycker mycket om - hon är också konstnär. Det målas mycket, det tittas mycket på berömda tavlor. Det pratas teknik, komposition, färger och specifika konstverk. Det är lätt att börja plugga konsthistoria på Wikipedia, om vi säger som så. Det är inget måste att vara bra på eller ens intresserad av konst, men jag kan gissa att det finns vissa partier i den här boken som är extra intressanta för den konstintresserade - kanske särskilt om en gillar John Singer Sargent.
Bok två lider lite av den där transportsträckekänslan som jag ofta upplever i bokserier. Att det tar lång och omständig tid att komma till någon sorts slutsats. Om en berättelse har en början, en mitt och ett slut, så känns det ofta som att det bara är "mitt" när den här känslan infinner sig. Att jag kanske hade behövt läsa om "Call down the hawk", eller åtminstone läst en synopsis innan, gjorde ju inte saken bättre. Jag hade helt enkelt glömt bort en del, och hade svårt att hänga med i svängarna på grund av det. Och trots att Hennesy (Drömmare) och Jordan (Dröm) bara befann sig på samma plats en liten stund, så hade jag jättesvårt att hålla isär dem, och vem av dem som upplevt vad. Men det ligger på mig snarae än på författaren.
Otroligt vackert språk som vanligt. Och minst tre plot twist på slutet som gör att väntan på bok tre känns alldeles för lång. Jag tror den är planerad att komma ut 2022 någon gång.

Mitt betyg på "Mister Impossible", bok två i Dreamer-trilogin, blev 4/5.