måndag 14 juni 2021

"The upside of unrequited" av Becky Albertalli

För några år sedan läste jag "Simon vs the homo sapien agenda", som på svenska raskt döptes om till "Love, Simon" när filmen baserad på boken fick den titeln. Filmen gav oss en spin off-serie som heter "Love, Victor" och som jag ännu inte sett.
Boken fick sina uppföljare den med, och dessa räknas in i något som kallas Simon-verse. "The upside of unrequited" är den andra boken i den serien, så jag som läste "Leah on the offbeat" förra året har alltså läst dem i fel ordning. Det spelar egentligen ingen roll. Läser en dem i rätt ordning hamnar de i kronologisk ordning, men det är inga jättespoilers att läsa dem fel - märkte jag. 

Bildkälla Goodreads

Molly har aldrig riktigt förstått hur en gör för att få en pojkvän. Eller en flickvän. Hennes tvillingsyster Cassie säger hela tiden åt henne att hon måste ta för sig mer, men Molly tar det säkra före det osäkra - hellre ensam än hjärtekrossad.
Men när Cassie skaffar sig en flickvän som har en perfekt hipsterkille som bästis, så bestämmer sig Cassie för att det vore den perfekta lösningen. Will är charmig, flirtig och skulle vara en perfekt första pojkvän till Molly.
Om det inte vore för Reid. Mollys Tolkien-fan och arbetskamrat. Som hon aldrig skulle kunna falla för. 

De av Becky Albertallis böcker jag har läst har alla några saker gemensamt. De har starka hbtq+-teman, även om huvudpersonen i det här fallet är straight. De är också lättlästa och helt underbart gulliga. 
Det märks även att Becky Albertalli har en bakgrund som barn- och ungdomspsykolog. Hon går varsamt fram med sina karaktärer och speglar verkliga problem som kan uppstå när en har mycket som snurrar runt i skallen. Som att vara queer, ha ångest, dåligt självförtroende eller ha svårt att uttrycka sig. Här är det inget konstigt, utan något helt normalt som kanske kan vara jobbigt, men som går att arbeta med.
På pappret kanske "The upside of unrequited" (på svenska "Fördelen med olycklig kärlek") verkar vara en bok om att bli kär och skaffa sig en pojkvän, men det stora temat för mig var det om ändrade förhållanden i en familj, och hur en kan älska varandra på nya sätt. Något som kan vara nog så svårt att acceptera, men som ofrånkomligt händer i alla relationer allteftersom tiden går. Jag fick ut mest av det ändrade förhållandet mellan Molly och hennes tvillingsyster Cassie, när Cassie träffade sin flickvän och självklart vill vara på tu man hand med henne - vilket gjorde att Molly kände sig åsidosatt. Så klart.
Det talas även en del om att Molly är överviktig och gärna döljer sig i kläder, men jag skulle inte vilja påstå att boken handlar om kroppspositivism för det. Snarare är det något Molly fortfarande tampas med när boken slutar. Alla problem löser sig inte mellan pärmarna i en bok, precis som i verkliga livet.

Jag tyckte mycket om den här boken. Det enda jag hade problem med var vem som skrev vad i sms-konversationerna. Där kunde det bli lite rörigt - annars inte alls. Snabbläst, rar, många karaktärer att tycka om.
Mitt betyg på "The upside of unrequited" blev 4/5.