måndag 21 juni 2021

"Där inget vissnar mera" av Ambrose Parry

Bakom författarpseudonymen Ambrose Parry döljer sig äkta paret Chris Brookmyre och doktor Marisa Haetzman. Hon är expert på anestesi och det var hennes intresse för medicinsk historia som ledde henne och maken, som är van kriminalförfattare, in på denna specialgenre - historisk medicinsk kriminalroman. 
"Där inget vissnar mera" är den första boken i en serie (Raven, Fisher, Simpson) där den tredje boken kommer ut senare i år. De två första finns att hitta på pocket översatta till svenska, och jag har redan bok två i tbr-högen.

Bildkälla Goodreads

Edinburgh 1847. Läkarstudenten Will Raven har precis påbörjat sin lärlingsplats hos den erkänt skicklige doktor Simpson. Han accepterar alla sorters patienter, oavsett inkomst.
I huset experimenteras det med olika medicinska upptäckter, framför allt inom området bedövning. I huset bor tjänsteflickan Sarah Fisher, som ogillar Will från första stund. Hon törstar efter kunskap och vill göra något mer än bara passa upp på husets invånare.
När flera unga kvinnor påträffas döda under en kort tid i Edinburghs äldre och fattiga stadsdelar, får både Will och Sarah anledning att undersöka dödsfallen närmare. För att finna en lösning måste de börja samarbeta med varandra.

Det är en del i den här boken som gör att den känns väldigt mycket som en startbok i en serie. Det är många personer som presenteras, och det görs nedslag i historiska händelser genom hela boken. Många av dessa är av medicinsk art, men inte alla. Ibland kunde det kännas lite stolpigt och nästan som ett uppräknande av diverse fakta. Språket flöt liksom inte alltid så värst naturligt. Den var ändå hyfsat lättläst, och faktiskt ganska spännande (även om jag listade ut vem skurken var långt i förväg).
Jag gillade karaktärerna mycket. Kanske främst Sarah eftersom vi genom henne får uppleva många av de motgångar som drabbade kvinnor på den här tiden - särskilt fattiga. Det orättvisa att inte få utbilda sig - särskilt inte inom läkaryrket som är Sarahs dröm.
De bär alla på sina egna hemligheter som sakta kommer fram. Det ska bli spännande att se vad som kommer av vissa av dessa hemligheter i kommande böcker. För jag kommer fortsätta läsa serien. 

Mitt betyg på "Där inget vissnar mera" blev 3,5/5.