tisdag 29 juni 2021

"Hamnet" av Maggie O'Farrell

Det är väl klart att jag är intresserad av att läsa en bok som på sätt och vis handlar om  hur en en mina drömroller blev till. Jag talar så klart om "Hamlet" av William Shakespeare. Boken heter dock "Hamnet" för det var så han hette, William Shakespeares ende son. Skriven av Maggie O'Farrell.

Bildkälla Goodreads

En sommardag 1596 får en flicka i Stratford-upon-Avon hög feber. Hennes tvillingbror Hamnet ger sig ut för att hitta någon som kan hjälpa henne. Deras mamma Agnes befinner sig på sin biodling utanför staden, deras far arbetar på teatern i London. Ingen av dem kan ana att ett av deras barn inte kommer leva när veckan når sitt slut.
Fyra år senare skriver fadern pjäsen "Hamlet".

Det här är en historisk skönlitterär roman baserad på faktiska händelser. Mycket lite är känt om Shakespeare och hans familj, så det mesta som står att finna mellan de här bokpärmarna är helt och hållet sprunget ur författarens fantasi. Till exempel vet vi inte hur Hamnet dog, bara att han gjorde det. Vi vet också att han hade en tvillingsyster, Judith, och en äldre syster, Susanna. Och att familjen bodde kvar i Stratford medan Shakespeare skrev in sig i litteraturhistorien i London.
Det är bra fantiserat av författaren. Det här känns som en trovärdig bild av vad som skulle kunna ha hänt. Det är även en fantastisk skildring av sorg. Hur den kan te sig på så många olika sätt. 

Boken är indelad i två delar, där den första berättar parallellt om Hamnets sökande efter någon som kan hjälpa han syster, hans sjukdom och sedan hans död, samt om modern Agnes (kanske mer känd som Anne Hathaway) och hennes liv med fadern. Och det är så han beskrivs. Inte en enda gång kallade Agnes honom William eller Shakesperare.Han var fadern, maken, sonen, latinläraren, författaren, skådespelaren - alla de roller han hade, men aldrig sitt namn. 
Boken var en bladvändare, trots sitt bitvis mycket tunga ämne. Del två av boken handlar helt om sorgen efter Hamnet. Stort fokus på Agnes, men även frågor som ställs av hans tvilling Judith kunde sätta underläppen i dallring. Det blir aldrig mörkt, men det känns ofta ledsamt och sorgligt. Och så småningom kanske det var så att den sorgen inspirerade till en av världens mest berömda tragedier - "Hamlet".

Mitt betyg på "Hamnet" blev 4/5.