tisdag 1 juni 2021

Vad jag läste i maj

Jag har känt mindre lust att läsa den senaste tiden, än vad jag gjort på flera år. Så pass så att jag är väldigt förvånad över att jag lyckades läsa ut sju böcker i maj. Å andra sidan har det varit dagar då jag verkligen tvingat mig själv att läsa, om så bara ett litet kapitel innan lampan släcks för natten. Läsa lite i sängen är ju trots allt en del av min kvällsrutin. 

Vilka sju böcker är det då jag har läst? Jo dessa, i ordningen uppifrån och ner precis som vanligt.


"Marina Bellezza" av Silvia Avallone föll mig inte helt på läppen. Ett toxiskt förhållande mellan två unga människor som drömmer om en annan sorts tillvaro än den de ser omkring sig. Dock är deras drömmar ganska oförenliga med varandra, och det spenderar boken med att såra varandra. 
Fick betyget 3/5 för att jag gillar hur Silvia Avallone skriver.

"Take a hint, Dani Brown" av Talia Hibbert blev inte heller den någon favorit. Jag hade svårt för titelkaraktären Dani, men uppskattade Zafir och beskrivningarna av hans ångestproblematik. Lyckligt slut som med alla romance, något som även boken rör vid. Mitt betyg blev 2,5/5.

"Célanire" av Maryse Condé var det snudd på att jag inte läste ut. Pladdrig, oklar berättare, rörig handling med en hint av "Frankenstein". Fanns så mycket här jag inte tyckte om. Betyg? 1,5/5. Årssämsta hittills.

"Octopussy and The living daylights" av Ian Fleming blev Flemings sista bok om Bond, James Bond. En novellsamling med fyra noveller av varierande brahetsgrad. Betyget blev 3/5.

"Söndagsvägen. Berättelsen om ett mord" av Peter Englund blev majs favoritbok med sitt 4,5/5 i betyg. En historisk true crime, där Peter Englunds sätt att berätta känns väl igen.

"Dreams of gods and monsters" av Laini Taylor är den avslutande boken i trilogin om Karou och Akiva och deras försök att skapa fred i Eretz, mellan chimera och serapher. Vägen dit är lång och krokig, med många fallgropar. Mitt betyg på sista boken blev 4/5, hela trilogin får 3,5.

"Queenie" av Candice Carty-Williams är mitt senaste val till Plejaderna. Vi har inte setts än för att diskutera den, så jag säger inte mer än så i skrivande stund.
Med tanke på mitt läshumör den senaste tiden var jag inte säker på att jag skulle hinna läsa ut den i maj, men det gjorde jag alltså.