tisdag 8 juni 2021

"Sputnikälskling" av Haruki Murakami

Den som gissar att jag försöker samla på mig (och läsa) Murakamis böcker med de underbara omslagen i svart, vitt och rött, gissar fullkomligt rätt. Har svårt att få tag på "Fågeln som vrider upp världen", men i väntan på den finns det många andra att läsa. Senast ut blev "Sputnikälskling", en annan av hans böcker jag länge tänkt läsa utan att riktigt komma till skott. Förrän nu.

Bildkälla Goodreads

Den unge läraren K är förälskad i Sumire, en ung kvinna med författarambitioner. Sumire i sin tur är handlöst förälskad i den äldre affärskvinnan Myū, som hon arbetar för. Myū har förlorat förmågan att känna kärlek överhuvudtaget.
Sumire och Myū beger sig på en affärsresa till Europa. En natt får K ett telefonsamtal från en liten grekisk ö. Något har hänt Sumire och Myū behöver hans hjälp.

Det här känns som en ganska typisk Murakamibok. Där finns den magiska realismen. Det är få karaktärer som talar ganska mycket varandra och tonen blir emellanåt filosofisk. Det är mycket referenser till andra kulturyttringar, i det här fallet mycket musik - främst Mozart. Det är lätt att börja lyssna på specifika inspelningar av specifika stycken. Kärlek, som oftast är obesvarad. Åtrå och ganska taffliga sexscener (han är inte så bra på att skriva om sex, helt enkelt.) Och så katter - så klart.
Boken blir en sorts slice of life, då dess handling ligger under en så pass begränsad period, men med många tillbakablickar. Den har även att ganska öppet slut, som jag gillade.
Boken är ganska kort, inte alltför svår att komma in i, och jag upplevde den som hyfsat lättläst.

Mitt betyg på "Sputnikälskling" blev 3/5.