fredag 23 juli 2021

FredagsFilmen: From hell

Jag har äntligen lyckats se Jack the Ripper-inspirerade filmen "From hell" ungefär en miljard år efter alla andra. För där låg den och skvalpade lite överraskande på Disney+, så varför inte. 

Bildkälla Rotten tomatoes

1888 drabbas Whitechapel i London av en serie bestialiska mord. Mary Kelly och hennes vänner trodde att det värsta som skulle hända dem var att bli krävda på pengar från våldsamma gäng, men de hade fel.
Den klärvojante kommissarien Abberline får i uppdrag att lösa morden, och han kommer snart en snårig konspiration på spåren. En som leder ända till tronen.


Det är ju ganska fantastiskt att en så här usel film kan ha så pass många bra skådespelare. Jag skriver ingenting om hur historiskt korrekta kläderna och frisyrerna är (ledtråd: inte alls) utan håller mig till alla andra saker som inte är historiskt korrekta. Som att Jack the Rippers offer inte alls kände varandra. Att de i de flesta fall inte alls var prostituerade, utan bara hemlösa kvinnor med otur. Men myten lever ju kvar, så är det. 
Själva idén är kanske inte värst trovärdig, men skulle kunna vara spännande ändå om det inte hade varit så dåligt. Och nej - det är inte så där de drack absint. Eller dricker idag heller. En sådan där detalj som gör mig så vansinnigt trött och visar på att filmskaparna mest vill visa något tufft, och att fakta därför vackert får stå till sidan.
"From hell" duger att käka en skål popcorn till, men inte så värst mycket annat.