torsdag 9 december 2021

Sett på tv: American Horror Stories

Som alltid, spoilervarning när jag skriver om tv.

Som att det inte räcker med att "American Horror Story" kommer i massor av säsonger, i år kom även en ny serie på samma tema, men där varje avsnitt var fristående (mer eller mindre). Den fick så klart heta "American Horror Stories", och har blivit förnyad för minst en säsong till.
Den här första säsongen innehåller 7 avsnitt, där de två första och det sista gör sig bäst tillsammans, övriga kan ses helt fristående.

Bildkälla Filmtopp

Det är så klart en mixad kompott. Vissa avsnitt gillade jag mer än andra, precis som vanligt. Det verkar som att varje avsnitt har minst en av de återkommande skådespelarna från originalseriens många säsonger, men det är även en hel del nya ansikten.
Eftersom de här avsnitten är fristående blir det ingen vanlig sammanfattning, men en yttepytte titt på vad de handlade om, och om jag gillade dem.

1x01 "Rubber (wo)man: Part one" Tonåriga Scarlett flyttar in i ett välbekant hus, tillsammans med sina pappor. Efter att Scarlett blivit utsatt för ett elakt bus, låter hon husets ondska slå rot i henne. 
Det här gillade jag. Lite lagom creepy. Ibland sorgligt. En hämnd som heter duga.

1x02 "Rubber (wo)man: Part two" Scarlett inleder ett underligt förhållande. Hennes pappor behöver konfrontera sitt eget förhållande. Och så är det Halloween, den enda natten på året då spökena kan lämna huset.
Helt okej, men jag hade kunnat vara utan det också. Kände att jag var färdig i första avsnittet, men händelserna här får sin förklaring senare i serien.

1x03 "Drive in" En urban legend som en film gör att traktens ungdomar flockas till en drive in-visning av filmen. Något som får katastrofala följder, då legenden visar sig innehålla mycket sanning.
Lite småsnaskigt, men ändå underhållande.

1x04 "The naughty list" Efter att ha publicerat en video med tvivelaktigt innehåll, ser ett gäng manliga influencers sin popularitet dala. För att locka tillbaka sina prenumeranter tar de till alltmer desperat knep, och oturligt nog får de snart "tomtens" ögon på sig. Och de är helt klart på stygglistan.
Ett av de bästa avsnitten. Mycket slasher, men även en viktig kommentar om var gränsen mellan underhållning och osmakligt går.

1x05 "Ba'al" En barnlös kvinna gör allt hon kan för att få en lyckad graviditet. Till och med använder ett fertilitetstotem. Men att bli fri från det visar sig vara en svårare nöt att knäcka.
Ännu ett favoritavsnitt, med en del oväntade twister.

1x06 "Feral" Ett par beger sig ut på campingtur med sin lille son. När sonen plötsligt försvinner gör de allt för att återfinna honom. 10 år senare dyker det upp en ny ledtråd, men vad de hittar är inte vad de någonsin trott.
Nja. Det här avsnittet tyckte jag inte om. 

1x07 "Game Over" En mamma försöker nå fram till sin son genom att skapa ett spel baserat på hans favorit-tvserie, "American Horror Story". För att få inspiration beger hon sig till huset där allting började. Ett misstag, skulle det visa sig.
Binder ihop säcken som öppnades i de första två avsnitten. Och sätter punkt för Murder House, vad det verkar. Ett mellanavsnitt. Inte det bästa, och inte det sämsta.

Mina favoritavsnitt var alltså 1, 4 och 5, som alla fungerar att ses fristående. 
"American Horror Stories" finns på Disney+.