måndag 27 december 2021

Topp 5, film 2021

Under 2021 har jag tittat om på en väldigt massa filmer. Kanske inte fler än vad jag sett nya, för mig, men inte långt ifrån. Så i år blir det inte en topp 10 utan en topp 5, för jag orkar inte försöka motivera för mig själv hur det ska bli 10 filmer när jag inte har älskat 10 (nya) filmer.

I ingen ordning alls kommer här min Topp 5 över filmer jag såg för första gången just i år - 2021. 

Bildkälla SF Anytime

Emma (2020)
Det kanske inte hade behövts ännu en filmatisering av Jane Austens klassiker "Emma", om den förmögna Emma Woodhouse och hennes äktenskapsmäkleri. Men, när det blir så här trevligt och småroligt och har favoriten Anya Taylor - Joy i huvudrollen, så blir det så bra så i varje fall.


Bildkälla Viddla

Loving Vincent (2017)
En mycket intressant film om Vincent van Gogh, allra mest om hans näst intill mytomspunna död. Filmen är baserad på hans konst och hans bildspråk. Kanske allra roligast för den som redan är intresserad av konst, konsthistoria och/eller van Gogh, men kan säkert vara spännande annars också.


Bildkälla The Daily Beast

Crimson Peak (2015)
Det kommer säkert som ingen överraskning alls att jag väldigt mycket gillade "Crimson Peak" från årets filmtittande. En mörk berättelse om den unga Edith som flyttar med sin nye make till ett avlägset gods på den engelska landsbygden. Och så spöken.


Bildkälla Filmtopp

Dune (2021)
Nyfilmatiseringen av Frank Herberts science fiction-klassiker är visuellt snygg att se på, men är också väldigt bra. Kanske lite långsamt tempo då och då, men det uppvägs av så mycket annat.
Den unge Paul hamnar mitt i smeten av planetariska maktkamper.


Bildkälla Filmstaden

No time to die (2021)
Årets enda biobesök lade jag självklart på att få se Daniel Craigs sista framförande i rollen som Bond, James Bond. Det känns som att jag fick vänta alldeles för länge på den här filmen, men när den väl kom så gjorde den det med buller och bång. Inte den bästa Bond, men väldigt bra ändå, om ni frågar mig.
Bond har gått i pension, men när hans vän Felix Leiter ber om hjälp att frita en tillfångatagen forskare, så hamnar han mitt i smeten av spioneri och terrorism - igen. En och annan person från hans förflutna dyker också upp.

Jag hoppas 2022 kan bjussa på mer bio. Men i sanningens namn så tror jag att jag uppskattar att se på film hemma i min egen soffa mer och mer. Om inte annat så för att jag kan pausa och gå på toa när jag vill. Och fylla på snacks.