onsdag 1 december 2021

"Crimson Peak" av Nancy Holder

Filmen kom före boken. Men filmen är byggd på ett sätt som lätt får en att tro att det kanske möjligen är baserat på en bok. Så jag blev nyfiken på om det var så, gjorde en sökning och hittade "The official movie novelization" - alltså den officiella boken baserad på filmens manus. Och här är vi nu.

Bildkälla Goodreads

Edith Cushing blev tidigt moderlös, och bor nu ensam med sin pappa i Buffalo, USA. Hon hyser drömmar om en författarkarriär, men när hon får mer anmärkningar om sin vackra handstil än om sin boks innehåll, bestämmer hon sig för att låna en skrivmaskin på sin pappas kontor. Det är så hon möter Sir Thomas Sharpe, som rest från England för att försöka hitta finansiärer till sin gruvuppfinning.
Edith faller handlöst för den vackre och mystiske främlingen, och snart är hon på andra sidan Atlanten i familjen Sharpes nedgångna herresäte, Allerdale Hall.
Men huset är inte den lugna fristad Edith hoppats på, utan fullt av spöken från det förgångna.  

Vi kan ju lugnt påstå att jag gillade filmen väldigt mycket nu när jag valt att även läsa boken. Boken följer filmens manus väldigt nära, vilket märks tydligt i dialogerna och beskrivningarna av såväl miljöer som karaktärer. För mig med filmen i hyfsat färskt minne blev det lätt att se scenerna framför mig.
Jag gillade att vi fick så många synvinklar på berättelsen. Även om det känns mycket som Ediths berättelse, så förekommer det scener både i filmen och i boken där hon inte är med, men som är viktiga för skeendena. Även huset får en egen röst, och det är inte en alltigenom trevlig bekantskap. 
Jag gissar att den här boken är roligast att läsa för de som tyckt om filmen, men det skulle faktiskt kunna funka även som enskild läsning. Eller tvärtom - locka någon att se filmen. Den var dock inte svår att läsa eller ta till sig, och var hyfsat spännande även för mig som visste mycket väl hur det skulle gå. 

Mitt betyg på "Crimsom Peak" blev 4/5. Ska du bara göra en sak, läsa eller se filmen, så blir min rekommendation ändå att se filmen. Bara för att den är så snygg.