måndag 6 december 2021

Novembers lilla bokhög

Utan internetuppkoppling i två dagar försmäktar vi i detta hus. Och så har jag fått förkylningen från helvetet. Inte c-ordet, för det har jag kollat. Så jag är några dagar sen med att skriva min sammanfattning av böckerna jag läste ut i november. Inte för att de blev många, jag hade/har en sådan där period där jag inte riktigt har läslust, så min ambitiösa bokhög för november stod till stora delar orörd när det slog om till december.
Fem böcker hann jag i varje fall läsa ut, i ordningen först utläst överst och sedan vidare nedåt i högen.


"The bone clocks" av David Mitchell blev månadens favoritbok sin sitt betyg på 4,5/5. En ny favorit-Mitchell, även om nog ingen kommer kunna slå "Cloud Atlas". Om Holly som rymmer hemifrån 1984, och hur detta kommer att påverka henne genom resten av hennes liv.

"Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria" av Mian Lodalen lästes för bokcieklen Plejadernas räkning. Och vi avskydde den allihop. Medelbetyget blev 1,1/5 och faktiskt så tror jag att bara en bok har fått sämre betyg hittills - den vi kallar för världens sämsta bok. Dåligt skrivet om ett viktigt ämne, var vår korta sammanfattning av boken. Mitt betyg blev 1/5.

"Attachments" av Rainbow Rowell trodde jag skulle bli en älska-bok. Nu blev det inte så, främst för att jag tyckte att Licoln kom lindrigt undan i sin stalking av Beth. Allt kan inte förlåtas bara därför att. Mycket kändes daterat i den här boken, som att någon sitter och läser mailkonversationer. Betyget blev 3/5. 

Jag försökte läsa "Lancelot" av Giles Kristian här emellan, men jag kom inte riktigt någonstans med den, och har förvandlat den till decembers månadsbok i stället.

"Crimson Peak" av Nancy Holder. En vet att en gillar filmen om...Och möjligen är den roligast att läsa för den som redan gillar filmen, även om en inte behöver ha gjort det. Följer filmens manus väldigt väl, och ger egen röst åt flera nya karaktärer. Mitt betyg blev 4/5. Filmen är bättre. Snyggare att se på om inte annat, och då inte enbart för Tom Hiddlestons skull.

"Samhällets olycksbarn" av Victor Hugo var novembers månadsbok. Den tragiska historien om Jean Valjean, mot bakgrund av ett Paris i uppror och en kärlekshistoria mellan Marius och Cosette. Boken som musikalen "Led Misérables" är baserad på. En bok som väl förtjänar sin klassikerstatus. Mitt betyg blev 3/5.