torsdag 30 juni 2022

Junifavoriter

Dags att säga farväl till månaden som bjussade på en känslomässig berg-och-dalbana för min del. Från stress till glädje och stolthet till sorg till glädje till lugn. Har känt mig skör och tunnsliten och längtat efter att kunna få koppla av mer. Känns som att det äntligen infunnit sig mer lugn och ro de senaste dagarna. 
Snart juli, då vi planerat en del kul på etapp ett av älskade makens semester. Innan dess junis favoriter, så klart.

Bok: "Mordet på kommendören" av Haruki Murakami. I sin helhet, då den är uppdelad på två böcker. Bok ett läste jag i maj, bok två hann jag precis klart med.

Film: Jag har inte sett mycket film alls i juni, och de jag sett har jag inte tyckt värst bra om, så jag passar på det den här månaden.

TV: "Stranger things". Längtar till imorgon då de två kvarvarande avsnitten kommer.

Nagellack: Faith från a-England.


Skönhet: Solskyddsfaktor! Hittat en trevlig i mousseform som jag smetar i ansiktet varje dag. Från EVY Technology.

Extra speciell rolighet: Med en student i huset, så givetvis min älskade lilla E:s studentdag. Min minsting, snart 19 år. Tiden har gått så fort. 

Favoritinlägg: Jag har varit borta mycket den här månaden, till stor del beroende på ovan nämnda stress, så jag har inte så många inlägg att välja på. Men jag gillar ju nagellack, och jag gjorde en sammanfattning av a-Englandkollektionen Burne Jones's divine allegories som är fin att se på.

onsdag 29 juni 2022

Lacken i juni

Jag har faktiskt varit ganska duktig på att måla naglarna i juni, men inte lika duktig på att fotografera dem. Med tanke på att lådan med otestade lack är ganska tom, så har det blivit många repriser, och några av dem fotograferade jag inte den här gången av en eller annan anledning. 
Jag lackade om naglarna 6 gånger i juni, och två av dessa är skittels med tre lack var, så totalt 10 lack den här månaden. Som ser ut så här, i den ordning jag bar dem.


H&M Beauty, Shamrock'n'roll + Peppermint + Witching hour
Började månaden med en skittle i grönt. Alla tre är kräm, och ärligt talat älskade jag den manikyren. Känner att jag snart borde bära både Peppermint och Witching hour på egen hand.
Shamrock'n'roll är det mellangröna lacket, det som mest påminner om gräs, eller klöverblad om vi ska tro namnet. Peppermint är så klart det mintgröna i församlingen, och Witching hour det allra mörkaste. Tydligt grönt, men väldigt mörk nyans.


Pahlish, Polyjuice
Bilder från arkivet. Närmare bestämt från juli 2019, året då jag utnämnde just det här lacket till årets favoritlack. Den här gången åkte det fram för att jag ville ha ett lack som någorlunda matchade klänningen jag bar på E:s student, och en får leta ett tag innan en hittar den likheten. Den är nämligen vit med gula blommor, men även lila blommor. Och det här lacket är den där vinröda nyansen som drar åt lila. Dessutom med en gyllene kärna och aningen av holodamm. Fortfarande lika snyggt, ni får tro mig på mitt ord.



a-England, Faith
Ett av två helt nya lack den här månaden. Ljuvligt turkosa Faith med sitt holoskimmer gör ju exakt ingen alls ledsen. Jag tycker det här lacket riktigt skriker sommar. Tycker det påminner om poolhäng, turkosblåa hav och vita sandstränder. Inte för att jag ofta hänger vare sig vid pooler eller hav, men jag har väl sett bilder.



a-England, Love revealed
Det andra nya lacket för den här månaden. Blålila Love revealed, så klart med holo en masse.



a-England, Flaming June
Jag lovade mig själv redan när jag bar det här lacket första gången i mars (som bilden är från), att jag skulle lacka om med det igen i juni. Till midsommar blev det äntligen av också. Underbart hololack med en ovanlig färg för att komma från a-England - en gyllene orange. Samma färg som solen, kanske,



H&M Beauty, Red carpet + Ladybird + Well red
Sist ut är en skittle i rött, också den i enbart krämlack från H&M Beauty. För älskade maken valde den här kombon framför skimmervarianten han fick välja på.
Red carpet är en brunröd kräm, inte helt vinröd utan mer åt kastanjhållet. Ladybird är precis så nyckelpigeröd som en kan tro av namnet, och Well red hamnar nyansmässigt någonstans mitt emellan dem.

Det var junilacken det. Få se vad jag hinner med i juli. Har trots allt några lack på ingång, så några nyheter finns det chans till.

tisdag 28 juni 2022

"Familjen Lambs hemlighet" av Lisa Jewell

Det var ju en jobbig liten värmebölja som kom och lakade ur mig allt intresse av att göra annat än att bara ligga still på en så sval plats jag kunde hitta och bara svettas. Men idag är det mulet, något svalare och jag har blivit lovad regn, så jag planerar att orka göra något annat än bara svettas. Blogga om senast utlästa bok, till exempel.

Bildkälla Goodreads

Tjugofem år tidigare kallades polisen till ett hus i London. Där hittar de tre döda kroppar, och en jollrande bebis i ett av sovrummen. De andra barnen som ska ha bott i huset är alla försvunna.
Nu, 25 år senare, får Libby veta att hon är arvtagerska till ett övergivet hus i det fashionabla området Chelsea i London. Huset bär på hemligheter. Det som en gång skedde där är fortfarande en gåta, och Libby beslutar sig för att försöka ta reda på vad som hände egentligen. Samtidigt bevakas hon från olika håll.

En utmärkt liten bok att bryta en lässvacka med. En ganska ordinär spänningsroman, som tar med en på ett gäng oväntade loopar. Lättläst och snabbläst, med korta kapitel och många mini-cliffhangers som gör att en gärna fortsätter att läsa.
Boken är skriven i tre olika perspektiv. Libby försöker lista ut vad som hänt, i Frankrike försöker en kvinna ta sig tillbaka till England efter flera år på flykt. Och så Henry, som berättar om vad det var som hände den där dagen då en baby övergavs i ett hus fyllt med lik, men också vad som hände i flera år innan dess, och till slut kulminerade i tragedi. Vissa saker som händer (och hände) känns ganska förutsebara, medan andra kom som överraskningar, eftersom författaren fört mig bakom ljuset. Sanningen uppdagas allteftersom Libby får reda på mer saker, men helt säker känner jag mig aldrig. Ända in i slutet. Någon är lite moraliskt grå, så att säga.

Jag kommer inte springa benen av mig för att läsa fler av Lisa Jewells böcker, men jag är inte främmande för att läsa fler om de kommer i min väg. 
Mitt betyg på "Familjen Lambs hemlighet" blev 3/5.

fredag 24 juni 2022

FredagsFilmen: Beast

Idag är det midsommarafton och det firar  vi genom att ta en titt på en film som inte handlar om midsommar ett enda dugg. (Nej, jag tänker aldrig se filmen "Midsommar" på grund av anledningar.)
"Beast" utspelar sig på sommaren i varje fall.

Bildkälla Folkets bio

Moll bor med sin kontrollerande familj på ön Jersey. Hon är hårt hållen av mamman, särskilt efter en händelse i hennes ungdom. 
När hon träffar den mystiske Pascal faller hon handlöst, och en stor passion uppstår. När han blir misstänkt för den serie av mord som hänt på ön försvarar Moll honom till vilket pris som helst.



Det här är inte en snuttepluttig film direkt, men både jag och älskade maken blev överraskade av precis hur brutal den var. Inte visuellt kanske, men psykologiskt. Det är en thriller som borrar sig in, och när eftertexterna börjar rulla satt jag där med en känsla av att jag hade blivit förd bakom ljuset. Det kändes inte självklart att det skulle sluta som det gjorde, eller att det som uppdagades ens var sanningen.
Jessie Buckley är helt fenomenal som Moll, men så hon det i ungefär allt som jag har haft nöjet att se henne i. 
Du kanske inte vill se den midsommarafton, men jag rekommenerar en titt ändå om du får chansen.

torsdag 23 juni 2022

Sett på tv: Obi-Wan Kenobi

Älskade maken är ett stort fan av Star Wars, och något han sett fram emot extra mycket är den här serien som vi precis tittat klart på. "Obi-Wan Kenobi" handlar så klart om just Obi-Wan Kenobi, och tar sin plats ungefär 10 år efter händelserna i "Revenge of the Sith", den tredje episoden i Star Wars-sagan.

Bildkälla m3

Det är Ewan McGregor som återvänder till rollen som Obi-Wan. Här lever han ett lugnt och tillbakadraget liv på Tatooine, där han döljer sina jedi-förmågor och håller ett vakande öga på den unge Luke Skywalker. Men när en gammal vän behöver hans hjälp beger han sig bort från Tatooine för första gången på 10 år. På sitt uppdrag möter han en spirande motståndsrörelse, och en oväntad fiende. 

Vad jag hade hoppats på - en lite mer jordnära serie, där vi fick följa Obi-Wan i hans liv på Tatooine. Hur han på avstånd såg Luke växka upp, och hur han blev den glada eremit vi möter i den allra första Star Wars-filmen, "A new hope" (episod fyra). Istället fick jag en serie där han befann sig på ungefär alla planeter utom Tatooine, där han hamnade i den ena situationen efter den andra, och ständigt avslöjade sig som en jedi, trots att han är en av galaxens mest eftersökta jedis. Serien täppte till en del luckor i ursprungstrilogin, men öppnade upp för flera andra. Dessutom blev det aldrig direkt spännande eftersom jag liksom vet hur det går för de olika karaktärerna, då de flitigt förekommer i filmer som utspelas efter den här serien. Det var inte dåligt, men mer visuellt snyggt än spännande. Sista avsnittet bjussade dock på en scen som gjorde det värt hela besväret. Inte för att det var ett besvär, men. 

Värd att se? Absolut. Men jag tror att den har mest att ge till de som sett annat material. Det vill säga, de redan inbitna fansen. Och hans fru. 

onsdag 22 juni 2022

a-England, Burne-Jones's divine allegories

Inte ett enda a-England kvar i otestade lådan nu, och så kommer det förbli tills det kommer ut nya kollektioner. Då jädrar! 
Fram till dess ägnar vi oss åt att titta på de fyra lacken i Burne-Jones's divine allegories-kollektionen. Lacken är inspirerade av tre glasfönster som designades av Edwars Burne-Jones. De finns i Lady Chapels All Saints i Leek, Staffordshire. De föreställer de tre moraliska dygderna Hope, Charity och Faith, som här fått mänsklig form. Här i den ordning jag bar dem.


Charity. Kanske inte så oväntat att jag började med det röda... Just det här har så klart a-Englands typiska holo, och är ett rubinrött lack som drar en aning åt lila.



Hope. Mer juveltoner, nu med ett smaragdgrönt lack. Holo så klart. Nästan onödigt att nämna när det gäller a-England. Med en släng av guld, för att göra det extra intressant.



Faith. Vad har vi här då? Ett väldigt snyggt turkostblått lack med massor av holo är vad vi har, minsann. Sommar i en liten lackflaska.



Love revealed. Sista lacket ut ur lådan, och det jag har på naglarna i skrivande stund. Ett blålila lack med jättefina regnbågar. Precis så snyggt som du tror att det är.

Vilket av dem jag tycker är snyggast? Inget av dem, för de är lika fina alla fyra. Så glad att jag har den här kollektionen. Också.

tisdag 21 juni 2022

Bujo till juli

Ännu en månad har snart passerat, och för att fira detta har jag gjort i ordning mina julisidor i min bullet journal. Jag har levt med helt blå sidor i juni, och fått nätt tuppjuck på det, så tydligen behövde jag lite färg i mitt liv. Hittade en somrig washitejp i gömmorna och plockade färgskalan från den.
Och återigen - jag ber om ursäkt för den där mörka fläcken på alla mina bilder. Börjar bli lite trött på vår kamera. Milt sagt.


Tejpen kommer från svenska shoppen Willwa, och de tejper jag har testat från dem hittills har varit bland de bästa jag använt. Lätta att fästa, går att lyfta och flytta på, och lossar inte (hittills) i kanterna. Och så är de fina.
Den här heter "Sweet & salty" och har massor av godis och snacks på sig. Från den plockade jag upp lite glassiga färger i form av gult, orange och mintgrönt, med små accenter av svart. De gula och orangea finelinerpennorna kommer från Adlibris, den svarta är Sakura pigma micron (01) och Tombowsen heter 090 Baby yellow och 243 Mint.


Uppslaget för kassaboken, månadsboken och nagellacken ser ut precis som vanligt. Valde att hålla mig i den varma färgskalan på de närmaste uppslagen. Glömde bort den gröna lite grann ett slag där.



En rad om dagen, vanor och humör. Vi kan väl låtsas att jag räknade rätt och inte alls nästan inte fick plats med texten? Bra. Tack.


Träningsuppslaget, där jag kom på att jag hade en grön Tombow igen. Jag är nästan fjantigt nöjd med hur det här blev. Jag tycker det ser jättesomrigt och färgglatt ut. 


Och det första veckouppslaget för juli.Övriga ser likadana ut, fast med andra citat. Alla med sommartema dock. För nu vill jag ha sommar på riktigt. Med glass, slottsbesök, lata dagar, kallt vin i min nya hängstol på altanen, lässtunder i hammocken - kanske till och med ett dopp i en sjö om jag blir riktigt sugen.

måndag 20 juni 2022

"The book of magic" av Alice Hoffman

Sak som inte gick fort - att läsa bok två i Practical magic-serien. Det finns massor av anledningar till det, men den största är att jag inte har kunnat hitta någon läsro. Juni har hittills bestått av massor av stressande moment, och jag är faktiskt lite överraskad över hur kasst jag har mått, för jag trodde ändå att jag hade läget under kontroll. Vad gäller saker att göra och ta itu med så jag har jag nog haft det, men den mentala biten har varit en helt annan femma. Har känt mig lite skör och trasslig, och haft svårt att bara koppla av och vara. Men nu tror jag att jag är klar med det mesta av stressmomenten, för ett tag i varje fall, och hoppas på att livet kan få återgå till det någorlunda normala.

Bok alltså, idag. Den andra i Practical magic. Eller den fjärde, beroende på hur en ser det. Möjligen att jag läst dem i fel ordning...

Bildkälla Goodreads

I flera århundranden har familjen Owens levt med en förbannelse. Älska aldrig någon, för kärleken leder till sorg. 
Precis när Jet Owens inser att hon snart ska dö, så snubblar hon över ett sätt att lösa förbannelsen. Men eftersom hon är döende faller det på någon annan att utföra den svåra uppgiften.
Ovetande om familjens magiska egenskaper, har en av de yngsta i familjen Owens förälskat sig. När förbannelsen slår till igen slår sig tre generationer samman för att en gång för alla göra slut på förbannelsen. Men är de beredda att göra de stora uppoffringar som kan komma att krävas?

Varför tror jag att jag kanske läste böckerna i fel ordning? Practical magic är en ganska underlig serie, som kan läsas på flera olika sätt. Den startar med "Practical magic" som också var den första boken att skrivas. Sedan skrev Alice Hoffman en prequel, som utspelar sig generationen innan "Practical magic" ("The rules of magic"). Efter det kom ännu en prequel, den här gången om släktens, och förbannelsen ursprung ("Magic lessons") ocg så sist skrevs den bok jag precis läst ut, "The book of magic", som hanlar om ungefär samma persongalleri som i "Practical magic".
Det ska, enligt författaren, inte spela någon roll hur en läser böckerna, men jag önskar lite att jag läst dem i utgivningsordning. ADet känns nämligen som att det fattas en massa information för mig, nu när jag läst den sista boken, ur kronologisk synpunkt. Jag har också en känsla av att jag fått de två prequel-böckerna spoilade för mig, och det är ju aldrig kul. Kan det ha varit en anledning till att det tog lång tid för mig att läsa? Möjligen.
Det var något med den här boken som inte tilltalade mig helt. Det kan ha varit att den ibland kändes lite långrandig, som att samma sak hände om och om igen. Lite av ett steg fram, två tillbaka. Boken hade lätt kunnat bli 50 sidor kortare med lite bättre redigering. För hur många gånger behöver vi som läser få det inpiskat i skallen att häxor inte kan sjunka, att de gråter svarta tårar, att det finns en förbannelse i familjen Owen, att det en sänder ut i världen kommer tillbaka trefalt. Inte tillräckligt många gånger tydligen, men jag blev så trött på det så att jag storknade. Återigen - kill. your. darlings.
Att jag sedan inte blir riktigt klok på vissa val människor gör i den här boken, gör ju inte saken bättre direkt. Ja, jag tittar på dig Sally. En varning till dina döttrar hade kanske varit en bra sak. Dessutom fick jag en känsla av att Alice Hoffman inte haft koll på sina egna karaktärers liv från tidigare böcker. För det var inte så Sallys första man dog, faktiskt. 

Så, "The book of magic" var ganska tradig att läsa, och för mig tog det enormt lång tid. Det var kanske inte direkt dåligt, men tydligen inte så fängslande att jag inte kunde låta bli att läsa vidare. 
Betyget blev 3/5. 

onsdag 15 juni 2022

Fem favoriter: Temuggar

På denna min brors födelsedag så tänker jag gofika till hans ära. Och bästa gofikadrycken är så klart te, i varje fall tycker jag det. Jag kommer nog dricka gofikateet ur någon av följande favoritmuggar. 


Den här muggen från Indiska för en herrans massa år sedan, kommer nog flytta ut ur mitt muggskåp inom några år. Den är nämligen inte min. Jag gav tre likadana men annorlunda muggar i julklapp till mina tre barn för många år sedan. J:s mugg (svartmönstrad) flyttade ut med henne, Chilipojkens mugg har färgglatt mönster, och det här är alltså egentligen E:s mugg. Fast jag lånar den. Ofta.


Där här muggen har jag till och med fått av den där brorsan som fyller år idag, och hans dåvarande fru. Den var en födelsedagspresent någon gång på 90-talet, och den kommer från en keramiker i Nora, där brorsan bodde då. För början var det två, men en av dem har tyvärr dängts i backen. Extra glad över den här.


Min Q-mugg är egentligen en Scrabblemugg (eller Alfapet, som vi säger på svenska), men för mig är den så klart starkt förknippad med James Bond i allmänhet och "Skyfall" i synnerhet. För det är i den filmen som Q i Ben Wishaws skepnad dricker sitt Earl Grey ur en sådan här mugg. Älsket är med andra ord stort.


En annan favoritmugg är den här randiga, och om den någonsin går sönder så finns det en risk att jag kommer gråta över världsliga ting. Jag fick den här i present när jag avslutade en praktik, jag tror det var 1996 eller så, så det känns nästan som ett mirakel att den har klarat sig så här länge. Skön att hålla i är den också.


Senaste muggen jag köpte, och den var inte billig. Värd varenda krona dock, med tanke på att den har en gullig räv på sig. Med halsduk! Och en tvättbjörnskompis i tröja. Viktigast är ändå räven, så klart. Egentligen ett ganska höstigt motiv, men jag älskar den året runt. Hittills i varje fall.

tisdag 14 juni 2022

Tomma

Det var inte riktigt meningen att jag skulle ta en bloggpaus i över en vecka, men när liv händer så blir det så ändå. Först av allt var jag väldigt upptagen (och stressad till panikattackernas brant) inför att E tog Studenten i fredags. Hurra vad hon är bra! Efter det behövde jag helt enkelt några dagar ledigt för att koppla av. Och igår var det min äldsta storebrors födelsedag - han som inte finns hos oss längre. Första födelsedagsveckan utan en av oss, och det känns faktiskt rätt så tungt. 
Så, många järn i elden, både fysiskt och mentalt, och saker som brukar hinnas med fick ta ett steg undan. Som bloggen. Och att läsa. Så kan det gå.

Idag känner jag dock att det är dags för rutiner igen, och då startar vi upp bloggen lite som vanligt. Med att visa vad jag tömt sedan sist det begav sig. 6 olika produkter, och jag tror minsann att jag gillat allihop. Allt ska sorteras till plaståtervinningen, utom ytterförpackningen till brynfärgen som är  en pappersförpackning.


ACO. Body lotion Moist. Oparfymerad.
Den här har ni sett förut, och ni kommer få se den igen. Ersatt med en likadan, med andra ord.
Betyg 5/5

Depend. Ögonbrynsfärg. Brunsvart.
Vad jag använder när jag färgar mina ögonbryn, vilket jag gör ungefär varannan månad. Den tog slut senaste gången, och hade redan sin ersättning väntandes i kulisserna, eftersom det var erbjudande på just den här för ett tag sedan. En får inte vara dum.
Tuberna för färgkräm och väteperoxid går i det miljöfarliga avfallet, om någon rest finns skulle finnas kvar, bruksanvisning och ytterförpackning går ner i papperssorteringen (fast i olika påsar) och all övrig medföljande utrusning hamnade i plaståtervinningen.
Betyg 5/5

Apolosophy. Strawberry soufflé mask. Återfuktande.
Den här använde jag i går. Superskön liten grej, som dessutom innehåller småpartiklar av valnötsskal, vilket gör det här till en mask och en mild skrubbkräm i ett. Jag köpte två stycken sist, så jag har en kvar, och jag kommer säkert köpa den igen för den här gillar jag.
Betyg 5/5

Urtekram. Sensitive care conditioner. No perfume.
Sist jag tvättade håret gjorde jag slut på den allra sista klicken balsam. Har ingen står och väntar, men kommer köpa en ny nästa gång jag handlar. Och det finns en chans att det blir den här igen. Eller någon annan. Jag är inte så knusslig när det kommer till balsam, men jag gillar när det är parfymfritt, det gör jag. Det här gjorde sin grej, men var inte anmärkningsvärd på något sätt.
Betyg 3/5

It's skin. Aloe. Moisture & calming mask sheet.
Jag köpte på mig nya arkmasker för ett tag sedan, och av någon dum anledning missade jag att köpa den här igen. Utmärkt återfuktare. Ganska tunn essens, så den kan vara rinnig om en inte passar sig. Lade ner överflödet i en burk och gjorde en kur med, lite som vanligt. Hade blivit ett återköp, om jag bara tänkt efter lite.
Betyg 5/5

Ica. Ekologiskt certifierad nattkräm. Oparfymerad.
Ännu en favorit som så klart blivit ersatt med en ny likadan. Hade till och med ersatt den innan den tog slut, om jag inte hade tagit fel i affären. Tur att dagkrämen är flitigt använd den med.
Betyg 5/5

fredag 3 juni 2022

Bokhögen från maj

Ah, maj. Ännu en månad med mediokra böcker. Lyllo mig. 
Jag vet ju att jag läser, men jag läser mest bara därför just nu, inte för att jag verkligen fastnat totalt i en bok. Vilket ju är tråkigt för mig. 
I maj lyckades jag läsa ut 6 böcker, varav en var månadsboken, och en var en diktsamling som jag läste mars - maj. Lite böcker för att vara jag, men ändå inte lite. Böckerna jag läste ut var dessa, i utläsningsordning först utläst överst och så vidare. 


"Mordet på kommendören: Första boken" av Haruki Murakami. Jag planerar att läsa den andra boken nu i juni, så att jag inte tappar handlingen helt. Om en man som lämnar allt när hans hustru vill skilja sig. Han hamnar i en by i bergen, och får där i uppdrag att måla ett porträtt åt en förmögen man. Och mystiska saker börjar hända. Gav betyget 3/5 till den här första delen.

"On earth we are briefly gorgeous" av Ocean Vuong. En son skriver ett brev till sin mamma som inte kan läsa det. Om att komma som flykting till ett land, i det här fallet från Vietnam till USA. Vackert språk, men hade kanske behövt varna för grafiska skildringar av djurplågeri och barnmisshandel. Drog ner betyget till en tvåa.

"Det var vi som var Mulvaneys" av Joyce Carol Oates blev månadens favoritbok trots att den inte fick ett högre betyg än 3,5/5. Handlar, precis som titeln antyder, om familjen Mulvaney som drabbas av en tragisk händelse, och hur det påverkar dem alla. 

"Seriemördare. Världens värsta brottslingar berättar" av Christopher Berry-Dee var majs månadsbok. Kändes inte alls som att det var förövarna som berättade, utan mer som att författaren skrivit ihop en massa från diverse tidningsklipp. Betyget blev 2,5/5.

"Det röda fältet" av Mo Yan (och inte Yo Man som jag så ofta vill skriva det). En långdragen släktkrönika om en blodig tid i Kinas historia. Väldigt förvirrande tidslinje, och så mycket strider att det faktiskt blev för mycket. Kan förstå Nobelpriset, men gillade inte boken bättre för det. Betyget blev även här 2,5/5.

"A poem for every spring day" i urval av Allie Esiri är så klart den bok jag läst under längst tid, då den innehåller två dikter om dagen från 1 mars till 31 maj, och det är så jag läste den - dagligen. Enda anledningen till att den inte blev majs favoritbok är för att jag läste den under så pass lång tid. Annars fick den faktiskt det högsta betyget på en bok i maj, med 4/5. 

torsdag 2 juni 2022

"A poem for every spring day" av Allie Esiri

Tre månadrs läsning är nu avslutad. För jag har läst ut "A poem for every spring day". Gissa om jag börjat med sommarboken? Ja, det har jag.

Bildkälla Goodreads

Precis som sin kompis "A poem for every winter day", så har den här boken två dikter varje dag. En som är menad att läsa på morgonen, och en på kvällen. Jag har dock oftast läst dem båda på morgonen/förmiddagen, helt enkelt för att det varit lättare för mig att komma ihåg dem då. Därmed inte sagt att jag inte återkommit till dem under dagen, och reflekterat över dem lite extra, för det har jag ofta gjort. Vissa dikter har talat ganska mycket till mig, och vissa andra har jag inte alls tyckt om.
Varje dikt inleds med en text om dikten eller författaren till dikten. Om varför dikten valts till just det här datumet, när en sådan anledning finns, eller en allmän introduktion till det jag ska till att läsa. Jag finner den här inledning väldigt viktig och lärorik, då jag ibland inte alls har koll på omständigheterna kring diktens uppkomst. 
Dikterna har ett genomgående vårtema, men vissa handlar tydligt (eller subtilt, i något fall) om något som hände på den dagens datum. 
Och kan vi bara ta en liten extra titt på det jättefina omslaget. Så mycket vår det kan bli!

Mitt betyg på "A poem for every spring day" blev 4/5. 

onsdag 1 juni 2022

"Det röda fältet" av Mo Yan

2012 lyckades jag befinna mig på ett bibliotek när årets Nobelpristagare i litteratur tillkännagavs, kinesiske Mo Yan. Jag frågade bibliotekarierna om de kände till honom, och de svarade nekande. Kan känna att det är lite typiskt för många Nobelpris, kultureliten må känna till dem, men ofta gör inte gemene man det. 
Under många år hade jag som mål att läsa något av alla Nobelpristagare, men för ett tag sedan lade jag ner det projektet. Helt enkelt för att så många pristagare inte är värst roliga att läsa. Eller lätta att hitta, om vi tittar långt bak i tiden. Mo Yan behöll jag dock siktet på, av någon anledning, så när hans bok "Det röda fältet" dök upp på årets bokrea slog jag till.

Bildkälla Goodreads

På den kinesiska landsbygden förs en ung kvinna i bärstol mot sitt giftermål med den spetälske sonen till en bryggeriägare. Tre dagar senare mördas han, och det står henne fritt att ta en av bärstolsbärarna som sin älskare. Tillsammans skapar de sig ett liv bland de mörkröda sorghumfälten, som försörjer både bränneriet och bönderna. Men det är en turbulent tid. De konfronteras med myndigheter och banditer, men den största prövningen sker då japanerna ockuperar området.

Det tog lång tid för mig att komma in i den här boken. Jag var till och med på vippen att ge upp, för att jag tyckte den var så jobbig att läsa, men jag kämpade på. Ungefär halvvägs började jag förstå det där Nobelpriset. Det är välskrivet, och jag fick den där känslan av att jag satt och läste "stor" litteratur, något betydelsefullt. Gör det att det är bra? Kanske inte.
För den som vill ha en någorlunda ordnad tidslinje så är det här helt fel bok. Boken hoppar så mycket i tiden att den ibland byter tidslinje från en mening till nästa, och stundtals är det hopplöst att hålla reda på. Jag tyckte det blev väldigt jobbigt emellanåt. Boken är också full av upprepningar, och vi återkommer till samma sak väldigt ofta.
Boken berättas av ett "jag" men han berättar inte om sitt eget liv, utan sin fars och sina farföräldrars. Vid något tillfälle vänder han sig direkt till ett "du" och jag blir inte klok på om det är mig som läser som avses, eller om "jag" berättar för till exempel ett av sina barn om vad det var som hände. Det planteras också en del frön, som vi aldrig får följa till full planta. Varför var farfar i Hokkaido? Hur kommer det sig att far bara hade en arm? Antagligen slutar boken innan de händelserna, men då blir frågan om det ens behövde vara med?
Ordet sorghum är antagligen bokens mest använda ord. Det är det latinska namnet på durra, och det förklaras redan innan boken börjar att det valt att använda sorghum på grund av en tidigare översättning på boken. Jag störde mig enormt på det ordet och önskade genom hela boken att de valt durra istället. Mest för att jag läste det som sorg-hum (vilket i och för sig är passande) och det kändes så fel inne i huvudet. Då läste jag ändå latin när jag gick på gymnasiet. Det är ju en högst personlig sak, men för mig drog det ner läsupplevelsen när jag ständigt hakade upp mig på ett ord som förekommer så flitigt.
Författaren använder även färg på ett väldigt frikostigt och symboliskt sätt. Blod är inte nödvändigtvis rött, utan kan ha vilken färg som helst från genomskinligt genom hela färgkartan till svart. Det känns på ett sätt innovativt, men på ett annat bara konstigt. Och blod förekommer det mycket om. Det här är ingen gullig kärlekshistoria, utan en skildring av tre generationer och hur de personligen drabbas av de strider som pågår i deras del av Kina. Det är strider mot rövarband, mot olika kompanier, och mot de brutala japanerna - här ofta kallade "djävlarna". Det är brutalt, stundtals både äckligt och otäckt, och mycket blod, tarmar, hjärnsubstans och andra kroppsvätskor. Det är en bok som inte bjuder på många lyckliga ögonblick, eller ens ett lyckligt och hoppfullt slut. 
Värd att läsa? Absolut. Men jag tyckte kanske inte att det var jättebra, direkt. Eller lättillgängligt.

Mitt betyg på "Det röda fältet" av Mo Yan blev 2,5/5.