torsdag 26 maj 2022

"Seriemördare. Världens värsta brottslingar berättar" av Christopher Berry-Dee

Månadsboken i maj lyckades jag läsa ut i förväg med en hel vecka. På grund av min fascination för  true crime i allmänhet och seriemördare i synnerhet så blev det just en true crime-bok om seriemördare. Jag hittade den på bokrean och klickade hem den just i syfte att ha den som månadsbok, att det blev just i maj var mer av en slump. 
"Seriemördare. Världens värsta brottslingar berättar" är baserad på intervjuer bokens författare gjort med de brottslingar som finns presenterade här. Vissa öga mot öga, vissa genom brev eller telefonsamtal.

Bildkälla Goodreads

Per definition är en seriemördare någon som begår ett minimum av tre mord vid skilda tillfällen, oftast för att uppnå någon typ av psykologisk tillfredsställelse. Det gör att den här bokens nio dömda mördare inte alltid är just seriemördare.
Bland annat finns här med ett massmord, där förvisso 6 personer blev mördade, men det var en hel familj som sköts till döds under loppet av några minuter. Ronald DeFeo Jr var inte någon mysig kille när han mördade hela sin familj, men någon seriemördare var han inte. De här morden ligger till grund för Amityville-myten, så det är ju intressant på grund av det. Men inte seriemord, alltså.
Överlag känns bokens titel som böckernas motsvarighet till en click bait-video på YouTube. Det är inga samtal. Möjligen några få korta citat som förmedlats till bokens författare, men kapitlen består mest av en redogörelse för mördarens liv och de brott de begått, i flera fall ganska grafiskt. I några fall görs ett försök att reda ut vad som kan ha varit den drivande kraften i mördarens gärningar. Psykologisk eller fysisk sjukdom, uppväxt, med mera. Men några direkta samtal med mördaren tycker jag inte att vi får. Det framkommer inte vad som sagts till författaren direkt, och vad han helt enkelt läst sig till i pressklipp och annat. "Världens värsta brottslingar berättar" med en nypa salt, alltså.

Mitt betyg på "Seriemördare. Världens värsta brottslingar berättar" blev 2,5/5. Kändes mest som att läsa ett flertal Wikipediaartiklar.