tisdag 10 maj 2022

Pasta med brysselkål och olivgremolata

Jag känner som allra mest att jag lyckats med maten en kväll, om barnen uttrycker sitt gillande. Så när ett av dem fortfarande tackar för maten "för att den var så god" flera timmar senare, så känner jag att jag nått fram. Nu var det ingalunda så att jag lagade det här för första gången,men tydligen var det den bästa. 
Egentligen kanske det här är mest ett vinterrecept, i varje fall känns brysselkål väldigt "vinter" för mig, men det funkade fin en vårkväll också.
Receptet kommer från Ica, men jag gör det lite annorlunda. Först och främst för att jag i stort sett aldrig har färsk oregano hemma, men också för att jag bitvis gör lite som jag vill när jag lagar mat. Det blir roligare så.


Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata

1 dl urkärnade oliver
1 kruka persilja
1 msk torkad oregano
1 klyfta vitlök
½ tsk vitvinsvinäger
2 msk olivolja

500 g brysselkål
1 msk olivolja
salt

100 g smör
pasta
parmesanost

Sätt ugnen på 225℃. 
Hacka oliverna fint. Helst gröna, men här är det piementofyllda, och jag har gjort det här med blandade svarta och gröna oliver också. Ta det du har hemma helt enkelt. Hacka persilja och vitlöken. Blanda oliver, persilja, vitlök, oregano, 2 msk olivolja och vitvinsvinägern i en skål. Ställ åt sidan och låt dra, men smaka gärna av gremolatan innan serveringen.
Ansa och halvera brysselkålen (eller kvarta den om de är stora). Blanda med olja och salt på en plåt och rosta dem mitt i ugnen tills de får färg, 10-15 minuter.
Koka ditt val av pasta i saltat vatten. Den här gången var det gnocchi, men vilken pastasort som helst duger bra, bara den är kort.
Bryn smöret i en liten kastrull. 
Blanda pasta, brysselkål och brynt smör. Servera med olivgremolatan och parmesan att riva över.